Що кажуть у Європарламенті

Розпуск суддів КСУ є порушенням Конституції. Про це заявили постійний доповідач Європарламенту щодо України Міхаель Галер і заступниця голови делегації Європарламенту з асоціації з Україною Віола фон Крамон в інтерв'ю DW.

Читайте також Нардепи вимагають у суддів КСУ скласти повноваження: заява

Не можна просто взяти і ліквідувати Конституційний Суд. Не можна вилікувати антиконституційні ухвали Конституційного Суду антиконституційними заходами Верховної Ради,
– зауважив Галєр.

Раніше голова фракції "Слуга народу" у Верховній раді Давид Арахамія заявляв, що євродепутати висловилися на підтримку ініціативи Зеленського розпустити КСУ. Однак Фон Крамон заперечила це. За її словами, у ЄС не можуть спонукати Зеленського звільнити суддів КСУ.

За переконанням заступниці, законопроєкт Зеленського – "дуже сумнівна справа". Політик нагадала про лист голів Венеційської комісії та Групи держав проти корупції, які "наполегливо закликали не відповідати порушенням права на порушення права".

Що пропонують у Європарламенті

Парламентарі підтримали оновлення КСУ відповідно до законодавства України. Вони навели приклад відбір суддів Вищого антикорупційного суду України, до якого залучили міжнародних експертів.

Що каже про законопроєкт Зеленський

Після скандального рішення КСУ Зеленський вніс до Ради законопроєкт, яким пропонував звільнити всіх суддів КСУ. Крім цього, президент пропонував визнати рішення суду "нікчемним" та позбавити його правових наслідків.

Зеленський наголосив, що відставка суддів – це найбільш ліберальний спосіб вирішення ситуації. Тільки так Україна зможе вийти з конституційного колапсу.

Що цьому передувало

Рішення Конституційного Суду про е-декларування / Інфографіка 24 каналу
Рішення Конституційного Суду про е-декларування / Інфографіка 24 каналу