Тепер справа отримала назву Україна та Нідерланди проти Росії. Про це повідомив заступник міністра юстиції України Іван Ліщина у фейсбуці.

Важливо Російські найманці, готуючи диверсію на Донбасі, засвітили власні обличчя: фото, відео

Як це вплине на розгляд справи

За словами Ліщини, для України це рішення має плюси та мінуси. Він пояснив, що переваги полягають у тому, що Нідерланди мають більше матеріалу із кримінальної справи по MH17, які Україна раніше не могла отримати через таємницю слідства.

Тепер ці матеріали будуть й у нашій справі. По-друге, приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ в ході вторгнення на суверенну українську територію,
– зауважив він.

І хоча рішення ЄСПЛ може затягнути розгляд справи, загалом це підвищує шанси України.

Тож, зараз справа України проти Росії має 3 кейси та включає позови:

Актуально Гаазький суд викликає військових російської бригади на допит у справі MH17

Що відомо про справи України проти Росії

  • Боротьба за море. Україна подала перше арбітражне провадження про порушення Росією Конвенції ООН з морського права ще у 2016 році. У ньому Україна звинувачує Росію у порушенні суверенних прав Києва в Чорному та Азовському морях.
  • Права людини. Найбільше позовів проти Росії Україна подала до Європейського суду з прав людини. Серед них кейси про захоплення українських військових моряків у районі Керченської протоки, а також порушення прав людини на окупованих Росією українських територіях.
  • Тероризм та дискримінація. Українська сторона закидає Росії порушення конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму під час анексії Криму та агресії на Донбасі. Зараз Україна працює над доведенням звинувачень по суті.
  • Воєнні злочини. Гаазький трибунал, що опікується воєнними злочинами та злочинами проти людяності, з квітня 2014 року розглядає справу "Ситуація в Україні", яка стосується трьох питань: вбивств на Майдані, а також ситуації у Криму та на Донбасі.
  • Корпоративний інтерес. Найбільш успішними у юридичному протистоянні з Росією є українські державні компанії. Так, національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вже отримала перемогу в Стокгольмському арбітражі, внаслідок якої російський "Газпромом" буде змушений виплатити "Нафтогазу" 2,56 мільярда доларів.