Європейська комісія також пропонує запровадити жорсткіший механізм нагляду за онлайн-платформами. Про це, посилаючись на проєкт документа, повідомляє "Радіо Свобода".

Читайте також Дезінформація щодо COVID-19: британські військові стежать за Росією

Що пропонує Європейська комісія

У плані дій щодо європейської демократії мовиться про те, що "ЄС необхідно систематичніше використовувати весь спектр із наявних інструментів для протидії іноземному втручанню і операціями впливу, а також їхньому подальшому розвитку". Документ Єврокомісія має представити 2 грудня.

Крім того, Єврокомісія пропонує після публічного виявлення таких методів "зробити їх непридатними в експлуатації", аж до застосування санкцій після повторення незаконних дій.

Інформація може бути "оснащена іноземними гравцями". Як приклад, описуються "певні треті країни (зокрема, Росія і Китай)", які брали участь в операціях впливу і кампаніях із дезінформації навколо COVID 19 з метою підірвати демократичні дискусії, та поліпшити свій власний імідж,
– мовиться у повідомленні.

Що відомо про російські фейки

  • Служби Європейського Союзу, що відстежують російські фейки, за рік виявили понад 500 прикладів прокремлівської дезінформації щодо коронавірусу.
  • Крім того, з початку 2015 року зафіксували понад 10 тисяч прикладів дезінформації з боку Росії.

До теми YouTube буде видаляти фейкові відео про чипування та безпліддя через вакцину проти COVID-19

Обмеження для онлайн-платформ

Єврокомісія також пропонує жорсткіші правила для онлайн-платформ, які "зловмисники можуть використовувати для поширення і розповсюдження неправдивого контенту".

У документі також мовиться про необхідність схвалення закону про цифрові послуги (DSA). Єврокомісія представить його наприкінці 2020 року з метою оновити правову базу ЄС щодо ведення онлайн-бізнесу.

Закон передбачатиме обов'язок для великих платформ оцінювати ризики захисту інтересів і основних прав, здоров’я та безпеки громадян.