Зеленський має всі можливості проводити реформи

Гончарук наголосив, що незважаючи на те, що монобільшість майже втрачено, велика частина парламенту та уряд – підконтрольні президенту. Про це ексглава уряду повідомив в інтерв'ю "Голосу Америки".

До теми Гончарук розповів, чим займається у США

Зеленський досі має всі можливості реформувати правоохоронні органи та судову систему.

Те, що великою мірою йому морочать голову, розповідають казки і відвертають його увагу від справді важливих речей, катаючи його по регіонах і показуючи відкриті мости і ділянки доріг – це сумно, звичайно. Але в президента залишається можливість робити реформи,
– сказав Гончарук.

Політика міжнародних партнерів стала обережною

Найбільша проблема сучасної влади, вважає Гончарук, – неправильно розставлені пріоритети. Проблеми є з тим, що вимагає зробити міжнародна спільнота. Мовиться про верховенство права та антикорупційний порядок.

Наскільки я знаю, політика абсолютно всіх наших міжнародних партнерів щодо України зараз стала дуже обережною. Тому що той кредит довіри, який був з самого початку, існуюча команда вже майже втратила,
– зазначив колишній прем'єр-міністр.

Україні загрожує можливість повернутись до репутації країни з несформованою судовою системою та кишеньковим НБУ, наголосив Гончарук. Як наслідок – відтік інвестицій.

Ще одна проблема – вичерпаний кредит МВФ.

"Там є документ, під яким стоять підписи президента, прем'єра, голови НБУ, голови міністерства фінансів. І там немає ніякого космосу, там все в інтересах українських громадян. Читати і виконувати. І все! Україна за 30 років незалежності жодного разу не виконала програми МВФ. Жодного", – сказав Гончарук.

Саме невиконання взятих на себе зобов'язань є проблемою всіх старих українських політиків, вважає глава уряду, також на це "хворіє команда президента".

Читайте також Реформи робили для лайків у фейсбуці, – Зеленський про причини відставки уряду Гончарука

Що відомо про Олексія Гончарука?

Очолював український уряд з серпня 2019 року до березня 2020. Перший глава уряду за президентства Володимира Зеленського, наймолодший в історії незалежної України.
4 березня 2020 року парламент звільнив Гончарука з посади 353 голосами нардепів.
Наприкінці вересня 2020 року переїхав до США.