Про це в ефірі 24 каналу розповіла юристка Тетяна Козаченко. Вона зазначила, що місцева влада може встановлювати правила лише в межах відповідних локальних актів, які дозволені їм.

Актуально За карантин вихідного дня українці отримають компенсацію від уряду, – Немчінов

Закон щодо штрафу у випадку, якщо людина перебуває без маски у громадському місці прийняли, проте відповідних змін у статті на сайті Верховної Ради нема, сказала Козаченко.

Навіть зараз юристи не зможуть пояснити, наскільки логічно дотримуватися відповідних штрафів – ризики залишаються,
– розповіла експертка.

Оскарження штрафів

За її словами, якщо особи оскаржують адмінпротоколи і вони звертаються до суду, то практика відповідних установ є неоднозначною. Тетяна Козаченко повідомила, що судді часто виносять неоднозначні рішення з однакових приводів.

Водночас юристка допустила, що заклади, які відмовлятимуться від карантинних заходів – будуть отримувати штрафи, а потім оскаржувати їх у суді. Однак багато хто буде дотримуватися відповідних заходів, додала вона.

"Громадяни, які хвилюються щодо ризиків коронавірусу, можуть викликати поліцію, щоб складати адміністративні протоколи. Наразі це розділить суспільство", – вважає експертка.

Чи можуть підприємці виграти у суді

За словами Козаченко, у підприємців є шанси виграти у суді та не сплачувати штраф, проте все залежать не лише від правової позиції. Значення має те, до якого судді потрапить справа, зокрема як він ставиться до відповідних подій.

Карантин, Україна
Що передбачає карантин в Україні / Інфографіка 24 каналу