Юрій Гримчак 30 січня вийшов із Лук'янівського СІЗО Києва на свободу. Відтепер він перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

Детальніше: Юрій Гримчак вийшов на свободу з СІЗО

Справа Гримчака: що про неї відомо

  • 14 серпня 2019 року Юрія Гримчака разом із помічником поліцейські затримали на хабарі у розмірі 480 тисяч доларів. Загальна сума хабаря повинна була скласти 1,1 мільйона доларів. Колишній заступник міністра пропонував вплинути на рішення суддів та чиновників Мінкультури для прийняття замовлених рішень. Гримчак мав допомогти підприємцю отримати дозвіл на здійснення будівельних робіт на земельних ділянках у Києві.
  • 15 серпня ГПУ оголосила Юрію Гримчаку та його поплічнику підозру в шахрайстві в особливо великих розмірах.
  • 16 серпня суд обрав йому запобіжний захід – ексчиновник мав перебувати в СІЗО 60 днів або ж міг вийти під заставу у 6 мільйонів гривень. Згодом, запобіжний захід постійно продовжували, востаннє – до 14 лютого 2020 року.
  • 22 жовтня 2019 року ГПУ зняла з Гримчака підозру в шахрайстві і пред'явила йому підозру у зловживанні впливом.

Біографія Юрія Гримчака

Юрій Гримчак народився 30 жовтня 1965 року у Донецьку. Закінчив Донецький політехнічний технікум, а потім і Макіївський інженерно-будівельний інститут. Під час навчання паралельно проходив службу в армії, це тривало два роки.

Читайте також: Гримчак та його помічники вимагали хабар за вплив на рішення Мінкульту, – Луценко

Трохи згодом закінчив магістратуру в Дніпровському відділенні Академії держуправління при Президентові України. Гримчак здобув освітній рівень магістра державного управління.

Сім'я та особисте життя

Юрій Гримчак одружився з подругою дитинства Юлією, яка молодша за нього на 12 років. Разом вони виховують трьох доньок Аліну, Світлану, Ірину та сина Артура.

Важливо: Затримання Гримчака на хабарі: з'явилося відео


Юрій Гримчак з доньками Світланою та Іриною

Кар'єра

На початку своєї діяльності Юрій Гримчак працював директором Центру науково-технічної творчості молоді при Макіївському інституті. Потім очолив ТОВ "Грісо" і ПМП "Гранд". У 1997 році перейшов на держслужбу, ставши секретарем Макіївського міського комітету Соціалістичної партії України. Через рік отримав посаду заступника голови Кіровської райради Макіївки.

Читайте також: Гримчака та його заступника затримали на хабарі розміром у півмільйона доларів: фото

З 2002 по 2005 роки був призначений помічником Юрія Луценка, який на той час був народним депутатом України. Протягом наступного року був заступником голови Донецької ОДА. У 2007 став нардепом від блоку "Наша Україна". У 2012 році знову балотувався до ВР від "Батьківщини", але не пройшов вибори.


Юрій Гримчак був призначений помічником Юрія Луценка

У 2016 році Юрія Гримчак призначають радником міністра з питань тимчасово окупованих територій, а через рік він стає заступником міністра.

Скандали за участю Гримчака

У 2010 році інтернет-газета "Хроніки й коментарі" опублікували інтерв'ю з Юрієм Гримчаком, в якому той розповів про своє побиття екс-радником міністра внутрішніх справ Костянтином Стогнієм. Попри заяву політика про те, що на нього напали, а також висновки судмедекспертизи, Стогній на час розслідування так і не був усунений від виконання своїх обов'язків і міг впливати на хід перевірки.

Крім того, Гримчак звинуватив Стогнія в обмані й корупційності, у незаконності займаних посад і отриманих нагород. Так, за законодавством, співробітник міліції не може займатися будь-якою іншою діяльністю, а Костянтин Стогній, бувши радником міністра МВС, спокійно веде українські телепередачі.


Скандали за участю Гримчака

Проти самого ж Гримчака за часів Януковича у 2010 році було відкрито кримінальне провадження. Київська прокуратура підозрювала його і Парубія у тому, що вони начебто незаконно втручалися в діяльність Литвина та інших депутатів. Йдеться про Чорноморський флот РФ. Як відомо, 27 квітня 2010 року опозиція намагалась завадити коаліції проголосувати ратифікацію угоди про перебування ЧФ РФ в Україні до 2042 року.

Статки Гримчака

Згідно з електронною декларацією за 2019 рік Юрій Гримчак володіє:

• квартирою у Києві що записана на дружину. Її загальна площа складає 66,6 квадратних метрів;
• годинниками Breguet та Vacheron Constantin, вартість яких не вказується.

За останній рік на посаді він отримав трохи майже 558 тисяч гривень. Крім того, Гримчак має активи у розмірі 45 тисяч доларів. Також у декларації вказано, що у 2018 році він отримав кредит 206 тисяч гривень.