На пресмарафоні Зеленського 10 жовтня журналіст поставив президентові запитання, що він сповідуватиме у плані ідеології, що буде з законом про мову, з пріоритетами Інституту національної пам’яті і чи залишиться свято 8 березня?

Читайте також: Бородянський розповів, чи збережуть мовні квоти і заборону на російське ТБ

"Про що у вас болить? Моя ідеологія дуже проста – закінчити війну і підняти економіку, повернути сюди людей. В цій моїй ідеології я навіть не говорю зараз про Інститут національної пам’яті. Всі люди, напрямки, законопроєкти, все, що відбувається, що може розколювати країну, на це ми повинні реагувати і змінювати", – відповів Зеленський.

Ви пам’ятаєте, що з мовного питання почався Донбас? Навіщо зараз у нашій країні, яку ми хочемо об’єднати, підіймаємо за цим столом, за яким образно нічого їсти, люди від’їжджають в інші країни, в нас іде війна, люди сидять в окопах з різними мовами, навіщо ми підіймаємо це питання?
– додав президент.

Дивіться відео, як Зеленський висловився про мовний закон:

Що передбачає чинний закон про мову? Його схвалила ще попередня Рада і підписав попередній президент Петро Порошенко у квітні 2019 року. Згідно з цим законом, державною українською мовою повинні користуватися не лише в чиновницьких кабінетах, а й у сфері послуг, освіти й медіа. Проте за порушення мовного закону не каратимуть найближчі 3 роки – поки діє перехідний період.

закон про мову що передбачає