Станеться це у випадку, якщо ситуація у країні не покращиться. Про це повідомили на сайті Європейської Ради.

Важливо Лукашенко має бути у санкційному списку ЄС: пропозиція Німеччини

На засіданні Ради ЄС у Люксембурзі дипломати рішуче засудили насильство проти мирних мітингувальників у Білорусі. Також вони закликали звільнити всіх свавільно затриманих, зокрема й політичних в'язнів.

Рада ЄС нагадує про обмежувальні заходи, які запровадили проти 40 осіб, що несуть відповідальність за фальсифіковані президентські вибори та насильство під час придушення мирних протестів, та наголошує на готовності ЄС вжити подальші обмежувальні дії проти Олександра Лукашенка, якщо ситуація не покращиться,
– мовиться у повідомленні.

Водночас Рада ЄС підтвердила, що президентські вибори 9 серпня у Білорусі не були ані вільними, ані справедливими, і що Лукашенко не має жодної демократичної легітимності.

Про що ще мовиться у резолюції Ради Євросоюзу

  • ЄС понизить рівень двосторонньої співпраці з центральною владою Білорусі, і одночасно збільшить підтримку для народу та громадянського суспільства країни, та відповідно переорієнтує фінансову допомогу в рамках двосторонніх відносин.
  • ЄС надасть негайну фінансову допомогу жертвам насильства, організаціям громадянського суспільства та незалежним медіа.
  • ЄС готовий суттєво посилити рівень політичної співпраці, секторальне співробітництво та фінансову допомогу для Білорусі, якщо її влада поважатиме принципи демократії.
  • ЄС закликав владу Білорусі долучитися до інклюзивного політичного діалогу та бути готовою підтримати мирну демократичну передачу влади з використанням різних інструментів, включаючи всеосяжний план економічної підтримки для демократичної Білорусі.

Цікаво Лукашенку запропонували передати частину повноважень: що сказав самопроголошений президент

Жорстоке придушення протестів у Білорусі: головне

  • Протести у Білорусі почалися ще 9 серпня і стали відповіддю на фальсифікацію президентських виборів. Вже з перших днів силовики ОМОНу вдалися до жорстких затримань мітингувальників.
  • Попри обурення білорусів та невизнання виборів світовою спільнотою, Лукашенко влаштував собі таємну інавгурацію та став самопроголошеним президентом.
  • Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку акцій, за даними опозиції, затримали вже понад 12 тисяч осіб, кілька учасників протестів загинули.
  • Євросоюз не визнав результати президентських виборів в Білорусі та запровадив персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікацій.