Про це йдеться у розслідуванні видання Al Jazeera з посиланням на рішення Краматорського районного суду, яке вони опублікували.

Читайте також: Олігархи з оточення Януковича обдурили Україну брудною угодою на чималеньку суму, – Al Jazeera

"У рішенні суду докладно описується складна мережа компаній, які використовувалися для виведення грошей, а ICU виступала посередником щодо купівлі облігацій, деномінованих у доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму 1,5 мільярда доларів", – підкреслюється у матеріалі.

Так, відповідно до документу, у період з 2012 по 2014 рік ICU виступала посередником щодо купівлі облігацій, деномінованих у доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму у 1,5 мільярда доларів. Журналісти ресурсу підкреслюють, за всі ці офшорні фірми стали фактично "трубопроводом для викачування грошей із України".

"Уся фінансова мережа описувалась як "злочинне підприємство", очолюване Януковичем, який втік до Росії. Також у документі названо організацію "Секретаріат Сергія Віталійовича Курченка". Курченко – бізнесмен, який з'явився у віці 27 років зі статками у 400 мільйонів доларів і величезним нафтогазовим бізнесом. Він вважався "головним фінансовим директором" Януковича", – зауважують автори.

Представники ICU своєю чергою повідомили Al Jazeera, що ретельно дотримуються усіх законних вимог щодо укладення брокерських угод з будь-яким клієнтом. Сама ж Гонтарєва зазначила, що, коли робилися транзакції, вона та ICU "не бачили нічого підозрілого".

Національний банк, за її словами, "підтвердив отримання коштів і фінансовий моніторинг підприємств-нерезидентів, тому в ICU не було жодних підозр щодо цих компаній, оскільки всі документи та виписки з рахунків у Національному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства".

У компанії додали, що правоохоронні органи і регулятори ринку "глибоко заглядають" в операції з облігаціями, у яких вона брала участь.

Читайте також: З'явилися нові деталі справи щодо незаконних офшорних махінацій олігархів з оточення Януковича

Вирок Краматорського міськсуду Донеччини

До слова, групу ICU було створено в червні 2006 року, вона надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування.

У 2014 році новопризначена голова Національного банку України Валерія Гонтарєва пішла з посади голови ради директорів групи Інвестиційний Капітал Україна (ICU) та продала свою частку групі.

1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича конфісковано в рамках вироку, винесеного соратнику олігарха Сергія Курченко — Аркадію Кашкіну. Гроші конфісковані з рахунків "Ощадбанку" та "Приватбанку". Значна їх частина — це облігації внутрішньої держпозики.

Читайте також: В "Ощадбанку" пояснили, куди поділися гроші Януковича

Крім того у статті зазначається, що ICU наразі має щільний зв'язок із чинним українським парламентом та її представники консультували президента-мільярдера Петра Порошенка щодо продажу його кондитерської корпорації "Рошен".