Вона раніше обіймала посаду другого віцеспікера Палати сенаторів тамтешнього парламенту.

Читайте також: Президент Болівії пішов у відставку через місяць після виборів

Очолювати країну Жанін Аньєс буде до наступних виборів, що відбудуться у найближчі 90 днів.

Жанін Аньєс
Жанін Аньєс

Чому втік президент Ево Маролес?

Болівійський, тепер вже колишній, президент виклав в мережу пост та написав, що саме так йому довелось спати після відставки.

"МЗС Мексики прийняло рішення про надання політичного притулку Ево Моралесу з гуманітарних питань і внаслідок надзвичайної ситуації, з якою він зіткнувся у Болівії, де є загроза його життя", – написав він.

Що відомо про Ево Моралеса?Ево Моралес – 80-ий президент Болівії, який правив країною протягом 13,5 років – з 2006 року. На новий президентський термін він був обраний під час виборів 20 жовтня 2019 року.

За час свого президентства Моралес неодноразово потрапляв у різноманітні скандали – корупційні, призначення родичів на керівні посади і навіть перегляд порнографічних фільмів під час судового засідання.

Чому в Болівії протестують люди?

Протести у Болівії почались ще наприкінці жовтня. Тоді виборча комісія оголосила про переобрання Моралеса на черговий термін. Люди не згодні з результатами виборів, а опозиція запідозрила диктатора у фальсифікаціях. Аби хоч якось вгамувати розлючених болівійців, Моралес на вимогу командувача армії подав у відставку.

Протести в Болівії
Протести в Болівії

А ось сусід Моралес, венесуельський диктатор Мадуро і прихильник Путіна, вже звикло звинувачує у всьому Сполучені Штати. Мовляв, переворот у Болівії фінансує Вашингтон.

"Держпереворот проти президента Моралеса у Болівії фінансувався та керувався з Білого дому. Вони спричинили усі перевороти у Південній Америці за останнє століття", – сказав Ніколас Мадуро.

Президента Болівії порівнюють з втікачем Януковичем

В Україні ж порівнюють втечу болівійського Ево Моралеса з українським президентом-втікачем Януковичем.

З нас вже приклад беруть в Болівії. Там колишній президент до Мексики поїхав, звісно, краще, ніж Ростов, але ж приклад поєднання емоцій та рішучості працює добре. І в соціальних мережах там про Майдан згадують. Приємно,
– написав ексміністр МЗС Павло Клімкін.

А ось жителі Болівії зітхнули з полегшенням, щойно країна залишилась без президента. Кажуть, тепер відчувають свободу у країні. Ось так країна позбулася тринадцятирічного правління диктатора Моралеса, якого підтримувала Москва. Та чи позбудеться впливу Білокам'яної – покаже час.