Таку думку сайту "24" висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Ні для кого не секрет, що Льовочкін уже більше 10 років перебуває на державній службі – починаючи з помічника Кучми і закінчуючи главою адміністрації Януковича. За цей період він став багатою людиною. Як мінімум, мультимільйонером, виходячи з суми, яка ніби була заплачена за телеканал "Інтер" (Льовочкін і Фірташ придбали телеканал за 2,5 мільярда доларів – "24"). Тому перевірити його декларацію на предмет корупційної складової потрібно було давно,
– зауважує політолог.

Крім того, як підкреслює Віталій Бала, якщо говорити про злочинний режим Януковича, то одним з його не просто архітекторів, а тих, хто "замішував бетон для фундаменту", був саме Льовочкін. І він, зауважує експерт, у списку причетних до тих злочинів повинен бути після Януковича якщо не другим, то третім.

Водночас, як говорить Бала, цю справу можуть розглядати як тиск на політика. Але, наголошує він, в Україні відкриття кримінальних проваджень проти народних депутатів можна завжди розглядати під таким кутом зору.

"Кримінальні провадження проти нардепів постійно вважатимуть переслідуванням чи тиском, доки не буде ухвалено рішення про обмеження депутатської недоторканності. Коли парламентарій матиме імунітет тільки в межах політичної діяльності", – говорить політолог.

При цьому Віталій Бала вважає, що є ризик затягування справи Льовочкіна. Як це відбувається, приміром, щодо ще одного депутата від "Опоблоку" Вадима Новинського, з приводу якого було багато гучних заяв, але якісних зрушень досі не помітно.

Ризик затягування справи Льовочкіна був би зменшений суттєво, якби був створений антикорупційний суд. Тому що рішення, які ухвалюють нинішні суди, не викликають довіри, а лише обурення прокуратури, слідчих і громадськості. Загалом, нелогічно, що в нас є НАБУ, спеціальний антикорупційний прокурор, але немає антикорупційного суду,
– підкреслив Віталій Бала.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України порушило справу щодо розслідування корупційних діянь народного депутата від "Опозиційного блоку" Сергія Льовочкіна, екс-керівника адміністрації Януковича.