Колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони та водночас фігуранта справи про розкрадання в оборонній сфері Олега Гладковського затримали детективи НАБУ удень 17 жовтня. Сталося це після того, як опальний ексчиновник намагався покинути межі України, але йому це е вдалося. Опісля він поїхав в один із ресторанів на Бориспільській трасі – там і відбулося його затримання.

Радимо ознайомитися! Свинарчуки-Гладковські: хто вони такі і що про них відомо

У пресслужбі НАБУ зазначили, що Гладковського підозрюють у зловживанні службовим становищем. Таким чином, йому загрожує ув’язнення на термін від 3 до 6 років.

Колишній нардеп Сергій Лещенко повідомив, що Гладковського затримали у справі щодо закупівлі для потреб оборонної сфери автомобілів МАЗ. Проте ці машини у підсумку перебрендовували на автомобілі "Богдан". Стало таке можливим завдяки так званій "збірці з допомогою викрутки". Цікавим є і те, що усі роботи проводили на підприємствах, пов'язаних з Гладковським і Порошенком.

Постачання такої техніки відбувалося для потреб оборони без проведення тендеру та за наявності явного конфлікту інтересів, тобто особистої зацікавленості Гладковського та Порошенка,
– наголосив Лещенко.

Як відреагували на затримання ексчиновника в корпорації "Богдан"? У Гладковського вперше прокоментували його затримання

"Те, що я бачив, говорить про затримання через поставку "Богданів" до армії. Тобто це інша справа і трохи інше розслідування", – розповів керівник проєкту "Наші гроші" Денис Бігус.

Стосовно розслідувань, які робила команда "Наших грошей", Денис Бігус сказав, що справа є. "Я сподіваюся, що пана Гладковського попитають і стосовно цього. Але, якщо ми говоримо конкретно про затримання, то воно з іншого приводу. Хоча, як на мене, це не робить подію менш радісною", – додав Бігус.

Дивіться пряме включення Дениса Бігуса на 24 каналі:

Зауважимо, після того, як Порошенко звільнив Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО, той повернувся на старе місце роботи та знову став керівником корпорації "Богдан". Доливає олії у вогонь і той факт, що до 2009 року "Богдан" належав Порошенку, але він його продав саме Гладковському (тоді він мав прізвище Свинарчук).

До яких ще гучних справ має стосунок Гладковський:

– він і його син Ігор Гладковський є фігурантами справи про масштабні розкрадання в оборонному секторі України. Завдяки злочинній схемі в держави було вкрадено щонайменше 250 мільйонів гривень. Її суть полягала в тому, що через фірми-прокладки (однією з таких фірм нібито був завод "Кузня на Рибальському", який на тоді належав Порошенку) поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2 – 4 рази цінами.

Детальніше Відмивали шалені суми за "металобрухт" з РФ: шокуючі деталі корупційних схем в "Укроборонпромі"

– наприкінці серпня 2019 року НАБУ проти Гладковського розпочало кримінальне провадження за фактом декларування неправдивої інформації про майно. Перед цим у ексчиновника знайшли 4,5 мільйона гривень, які він "забув" додати до декларації. Якщо його провину доведуть, йому загрожує до 2 років ув'язнення, штраф або позбавлення права займатися певною діяльністю.

НАЗК виявило у Гладковського незадекларовані 1,3 мільйона гривень. Річ у тім, що він у виправленій декларації за 2015 рік не зазначив вартості належних йому корпоративних прав у кіпрській компанії RI-SYSTEM LIMITED та наявності у сина корпоративних прав у ТОВ "Київбіоенерго". Крім того, Гладковський у декларацію не вказав інформацію про автомобіль, який належить його сину. У підсумку НАЗК звернулося до НАБУ з проханням відкрити кримінальне провадження.