Маючи інформацію про людину (ім'я, прізвище, по батькові, дату народження та адресу місця реєстрації), можна перевірити на сайті Державного реєстру виборців, чи дійсно та людина є у списку виборців. І якщо таки є – отже, має повне право прийти і проголосувати.

Читайте також: "За вас всьо парєшалі": спростовано черговий фейк проросійських провокаторів

"Гіві", убитий в Макіївці 8 лютого 2017 року, присутній у списку виборців, які мають право голосувати. Його виборча дільниця – 141380, будинок науки і техніки локомотивного депо Іловайська Донецької області.

Олександр Захарченко, який загинув 31 серпня 2018 року в Донецьку в результаті вибуху в кафе, також може прийти на вибори. Його дільниця – 141792, Палац культури у Донецьку, фойє 2-го поверху.

Скріншоти сайту Державного реєстру виборців України

Хоча вони померли, і навіть геть не за Україну, однак мають право прийти й проголосувати на президентських виборах 2019 року.

Чому так сталося?

Річ у тому, що існує проблема "мертвих душ" у реєстрі виборців. Держава Україна не має офіційної інформації про народжених та померлих в псевдореспубліках. Так, вона визнає свідоцтва про смерть – але якщо про смерть жителя "ДНР" чи "ЛНР" ніхто в органи української влади не заявив, то для виключення його зі всіляких списків – у тому числі зі списку виборців – не було і немає жодних законних підстав.

Захарченко
Захарченко та "Гіві" – лише двоє із тисяч "мертвих душ" у реєстрі виборців

На щастя, Захарченко та "Гіві" на цих виборах не проголосують. Їхні дільниці розташовані на окупованих територіях, вибори там не проводитимуть. А змінити місце голосування вони "не встигли". Адже це можливо було зробити тільки до 25 березня 2019 року.