Росію підозрюють у спробах підірвати демократію у США, впливі на Brexit та референдум щодо незалежності Каталонії. Список підозр можна продовжувати безкінечно, але не кожне звинувачення при цьому обґрунтоване, пише у статті для Tages-Anzeiger Цита Аффентрангер.

Читайте також: "Корисні ідіоти" Путіна в Європі: екс-глава розвідки Польщі пояснив, як РФ дестабілізує Захід

Росія насправді слабка настільки, як це було після розпаду СРСР. У РФ немає ні економічних, ні технологічних можливостей кинути виклик Заходу. Країна переживає застій і живе тільки завдяки видобутку сировини. Її політичною системою управляють люди, які погрузли у корупції і круговій поруці, пояснює свою позицію журналістка.

Це не значить, що Путін не намагається дестабілізувати Європу. "В Росії своєю владою він зобов'язаний випадку, вдалому використанню можливостей, що демонструє, зокрема, і анексія Криму. Глава Кремля – опортуніст, а не стратег. А світ – це не Росія, де він за довгі роки всюди призначив своїх слухняних прислужників", – зауважує автор публікації.

Натомість Захід своїми звинувачення робить Путіна кимось на кшталт "супермена", що, на думку журналістки, має руйнівні наслідки. Місцеві проблеми, розбіжності у суспільстві – все це не сприймається всерйоз тільки через те, що у цих проблемах нібито винна Росія, продовжує Аффентрангер.

Це не Володимир Путін руйнує демократію, а сам Захід.(...) Тому що наш страх – це те, що робить Путіна сильним,
– констатує журналістка.

Щоб це зупинити, європейці та американці повинні зобов'язати своїх політиків орієнтуватися на відкриті суспільства і не в останню чергу на свій здоровий глузд, закликає автор статті.

Читайте також: Наступні президентські вибори в Росії не стільки про майбутнє, скільки про кінець, – науковець