Висновки щодо причетності ФСБ підтримали спецслужби Франції, Німеччини та Великої Британії. Про це повідомило видання The Guardian.

Зверніть увагу Проти кого ЄС ухвалив санкції через отруєння Навального: ЗМІ назвали імена росіян

Згідно з рішенням про санкції, керівник Федеральної служби безпеки РФ надавав підтримку особам, які отруїли Навального або є причетними до цього.

Яка служба ФСБ причетна до організації отруєння

На думку 2 співрозмовників видання, до отруєння причетна Друга служба ФСБ Росії. Вона відповідає за протидію тероризму, екстремізму та внутрішньополітичним загрозам від імені Кремля. Також вони припустили, що операцію провели для того, щоб попередити Олексія Навального і змусити його покинути країну.

Окрім власних джерел, видання посилається на лондонський центр "Досьє". Джерела центру стверджують, що вибір "Новачка" був навмисним.

Вони підкреслили, що ФСБ має в своєму розпорядженні широкий асортимент отрут, багато з яких невідомі. За їхньої інформацією, якби Навального хотіли вбити – то це б зробили.

Отруєння Навального: коротко

  • Російському опозиціонеру Олексію Навальному стало погано 20 серпня під час перельоту з Томська. Літак терміново посадили в Омську, а політика забрали в реанімацію, де він впав у кому.
  • Соратники опозиціонера були впевнені, що його отруїли, проте російська експертиза не знайшла в організмі отрути.
  • Невдовзі Навального вдалось вивезти на лікування до Німеччини, де європейські та німецькі медики підтвердили, що опозиціонера отруїли створеною в Росії речовиною групи "Новачок".
  • У вересні Навальний вийшов з коми, його відключили від апарату штучної вентиляції легень.
  • Згодом Навальний повідомив, що вважає, що до його отруєння причетний особисто президент Росії Володимир Путін.
  • У Європі вирішили відреагувати на отруєння опозиціонера відповідними санкціями проти РФ.