Про перебіг спецоперації щодо звільнення заручників з захопленого банку в Зугдіді розповідають телеканал "Руставі-2" і Громадське телебачення Грузії. Офіційну інформацію також наводить МВС Грузії.

До слова У Грузії озброєні люди захопили відділення банку: в заручниках 19 осіб – відео

Що відбулося в Зугдіді

У невеличкому 40-тисячному місті Зугдіді, що на заході Грузії, 21 жовтня озброєний чоловік прийшов у відділення національного банку. Він взяв у заручники людей, які там перебували.

З прилеглих до захопленої будівлі вулиць евакуювали людей. Поліцейські одразу ж розпочали в місті спецоперацію зі звільнення заручників.

Місто Зугдіді у Грузії: карта

Що відомо про заручників

Спершу з'явилася інформація, що у самому банку перебували 19 людей, які й стали заручниками зловмисника. Серед них опинилися як співробітники банку, так і випадкові клієнти.

Ще близько 10 людей опинилися відрізаними на верхніх поверхах будівлі. Вони не перебували в заручниках, але й не могли вийти на вулицю.

На початку операції вдалося звільнити 5 заручників. Їх вивели з будівлі банку за допомогою пожежного крана. Звільнених людей забрали в поліцію для допиту. Потім звільнили ще двох.

Решту зловмисник відпустив сам, коли йому передали гроші, які він вимагав. Залишилися лише троє заручників, а всіх решту замінив собою начальник поліції регіону Самеґрело-Земо Сванеті Автанділ Галдава.

У підсумку МВС Грузії повідомило, що від зловмисника змогли звільнити усіх заручників. На щастя, ніхто не постраждав.

Захоплення заручників у банку в Зугдіді: дивіться відео

Кількох заручників вивели з захопленого банку: дивіться відео

Що відомо про зловмисника

Спершу була інформація, що зловмисників двоє – один безпосередньо в банку, а інший підвозив його туди на автомобілі. Та згодом поліція з'ясувала, що другий чоловік до злочину, найімовірніше, непричетний.

За даними правоохоронців, він просто підвозив зловмисника до банку на своєму авто й нічого не підозрював. Наразі його допитують.

Про самого зловмисника відомо, що він озброєний автоматом, пістолетом і гранатами. Сам чоловік ховається під маскою. Через заручників він озвучив дві вимоги:

  • 500 тисяч доларів готівкою.
  • Правоохоронці повинні покинути центр міста й дати йому можливість безперешкодно піти.

Як зловмисник покинув банк

Після тривалих перемовин йому підвезли гроші до захопленого відділення банку на спеціальному авто. Тоді зловмисник відпустив усіх заручників, окрім трьох.

Їх він використовував як живий щит, аби в нього не могли вистрелити поліцейські або снайпери. З останнім трьома заручниками й поліцейським він на авто поліції вирушив до вертольота.

Пізніше нападник звільнив останніх трьох заручників разом з начальником регіональної поліції Автанділом Галдавою. У МВС зазначають, що це відбулося саме завдяки діям останнього.

захоплення банку в Грузії
Зловмисник разом з заручниками покинув будівлю банку / Скриншот з відео

Нападник міг утекти в Абхазію

Офіційно Міністерство внутрішніх справ підтверджує, що нападник зміг втекти. Втім не розповідають, куди саме. Влада Грузії просто зазначає: спецоперація з пошуку зловмисника триває.

Натомість грузинські ЗМІ переконані, що нападник зміг утекти в Абхазію – регіон, який окупований Росією і де, як наприклад на Донбасі, законодавство фактично не діє.

Ця версія дуже схожа на правду, адже місто Зугдіді, в якому й відбулося захоплення банку, розташоване одразу на лінії розмежування з окупованим регіоном.