Висновок прийняли на онлайн засіданні 124-ої пленарної сесії Венеціанської комісії 8 – 9 жовтня. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Ради.

Читайте також Народовладдя через всеукраїнський референдум: що передбачає законопроєкт

Документ стосується відповідності законопроєкту міжнародним стандартам, зокрема Кодексу належної практики щодо референдумів, а також Копенгагенському документу ОБСЄ 1990 року,
– йдеться у повідомленні.

У висновку враховані попередні рекомендації Венеціанської комісії про правові рамки проведення національних референдумів в Україні. А також звіти БДІПЛ та ПАРЄ про вибори, які проводять в Україні.

Наразі проєкт закону №3612 доопрацьовують у профільному комітеті з урахуванням зауважень від Головного юридичного управління Апарату Ради, а також рекомендацій Венеціанської комісії та БДІПЛ.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що законопроєкт про референдум готовий до другого читання у Раді. Раніше щодо нього надійшли понад тисячу поправок.

Зверніть увагу Коли Рада ухвалить закон про референдум: що кажуть у "Слузі народу"

Закон про референдум: що треба знати

  • Розмови щодо проведення в Україні народного референдуму, на якому б вирішували загальнонаціональні питання, актуальні не один рік.
  • Наразі в законі не існує жодного правового обґрунтування для народовладдя.
  • Однак у парламенті завершують роботу над законопроєктом про всеукраїнський референдум.
  • Відповідно до нього, для організації референдуму за народною ініціативою слід зібрати щонайменше 3 мільйони підписів жителів України.
  • Під час референдуму можуть виносити на розгляд питання про загальні засади, вибори, сам референдум, правосуддя та інше.
  • У червні 2020 року Рада у першому читанні ухвалила цей президентський законопроєкт.