За законопроєкт проголосували 237 депутатів. Його ініціаторами стали народні обранці від президентської партії "Слуга народу" у парламенті, а саме – Данило Гетманцев, Олена Шуляк, Роксолана Підласа і Олександр Кубраков.

Дивіться також: Зеленський підписав закон про відтермінування штрафів для євроблях

Законопроєкт передбачає звільнення торговельних підприємств від зобов'язання купувати касові апарати. Їх можна буде замінити сертифікованим програмним забезпеченням. Воно у фіскальному режимі відправлятиме дані про проведені операції на сервер податкової служби.

За словами авторів проєкту закону, норми документу щодо "кешбеку" сприятимуть детінізації обігу готівкових коштів, стимулюватимуть покупців отримувати фіскальні чеки там, де це передбачено законодавством, а також збільшать прозорість та контроль громадськості над податковими перевірками.

Перенесено і збільшено термін для впровадження цієї системи, щодо ризикових галузей – до 1 жовтня, щодо всіх інших – до 1 січня 2021 року. Крім цього, значно зменшені штрафи,
– розповів перед голосуванням Гетманцев.

У пояснювальній записці йдеться про загальні принципи роботи нової системи, втім автори законопроєкту не вдаються у технічні тонкощі. Щоправда, депутати мають відповідь на спірне запитання: чи зможуть працювати програмно-технічні комплекси без зв’язку з фіскальним сервером. Відповідь – так, втім, за умови, якщо підприємець повідомить про технічні неполадки, а робота в офлайн-режимі не затягнеться на понад 36 годин.

Весь цей час програма буде формувати електронні чеки, привласнюючи їм фіскальні номери зі спеціального резерву. А як тільки зв'язок відновиться, вивантажить дані податківцям.

При цьому відправляти людям чеки на пошту буде зовсім необов'язково, хоча і така опція передбачена. Досить буде сформувати QR-код і просто показати його покупцеві.

Проєкт зберігає право фізосіб-підприємців платників єдиного податку торгувати без РРО (реєстраторів розрахункових операцій), якщо це дозволяє податковий кодекс.

Увага! Обов'язкове застосування РРО з 1 січня 2021 року має стосуватися тільки таких видів діяльності: реалізація побутової техніки, лікарських засобів, ювелірних виробів, вживаних товарів у магазинах, діяльність готелів, туристичних агентств, кафе, барів, ресторанів, а також реалізація автозапчастин за переліком уряду.

При цьому покупці, які зловлять продавця за порушенням касової дисципліни, зможуть розраховувати на компенсацію 100% вартості придбаного товару.

Як це відбуватиметься? Норма про "кешбек" набуває чинності з 1 жовтня 2020 року. Вона передбачає, що споживач, який здійснив покупку більш як на 100 гривень та отримав чек, має можливість перевірити його на автентичність, і якщо з'ясується, що розрахунковий документ в електронній формі не переданий контролюючим органам, – написати скаргу.

На її підставі може бути призначена перевірка. Якщо перевірка підтвердить, що продавець порушив порядок проведення розрахункових операцій, його оштрафують, а покупцю повернуть 100% вартості придбаних товарів.

Штрафи за порушення касової дисципліни, які передбачає закон:

За перше порушення підприємцю випишуть штраф в розмірі 100% від ціни покупки;

В разі повторного порушення передбачається штраф у розмірі 150%.

Примітка: У перехідний період нардепи пропонують дещо полегшити життя підприємців і за перше порушення призначати штраф в розмірі 10%, 50 % – друге порушення.