За проект закону №2126а проголосували 257, проти – 0, утримались 18 народних обранців. Не голосував 81 депутат.

Читайте також: Україна отримає 5 мільйонів доларів допомоги від США на кібербезпеку

Зазначимо, законопроект про кібербезпеку уже розглядали у другому читанні навесні 2017 року, однак депутати визнали, що він містить багато мінусів, тому відправили його на доопрацювання.

Суть законопроекту полягає в узаконенні термінології з префіксом "кібер" (-простір, -атака, -злочин, -тероризм, -розвідка, -шпіонаж тощо). Після прийняття законопроекту порушення, здійснені у віртуальному просторі (наприклад, незаконний переказ чи зняття коштів з чужого рахунку, порушення роботи АЕС чи аеропорту) розцінюватимуться як кіберзлочин, аналогічно до злодійства, тероризму тощо.

Читайте також: Росія в ООН хоче ввести нові правила кібербезпеки

Законопроект пропонує встановити, що політику в сфері кібербезпеки формує і реалізує Кабмін. За кібербезпеку, в рамках своїх повноважень відповідальні міністерства, місцеві держадміністрації, органи місцевого самоврядування, правоохоронні органи, розвідка і контррозвідка, суб'єкти оперативно-розшукової діяльності.

Крім того, забезпечення кібербезпеки країни покладено також на ЗСУ, Нацбанк, підприємства, які відносяться до об'єктів критичної інфраструктури, підприємства і громадян, які працюють у сфері національних інформаційних ресурсів, інформаційних електронних послуг.

Суб'єкти забезпечення кібербезпеки повинні робити все, що в їхній компетенції, щоб не допустити використання кіберпростору у військових, розвідувально-підривних, терористичних, інших незаконних цілях.

Дивіться спецпроект сайту "24": 33 поради з кібербезпеки, що захистять ваші пристрої, інформацію, гроші і нерви