26 листопада закон про незаконне збагачення опублікувала газета Верховної Ради "Голос України". А вже наступного дня, 27 листопада, закон набув чинності.

Важливо: Покарання за незаконне збагачення: кому загрожує конфіскація і ув'язнення на 10 років

31 жовтня цей закон підтримала Верховна Рада – за нього проголосували 259 депутатів. 25 листопада документ підписав президент Володимир Зеленський.

Ухвалений закон дозволяє стягувати активи з чиновників у дохід держави, якщо суд ухвалить відповідне рішення про незаконність їх набуття.

Крім того, цей закон урегульовує визначення того, що саме є незаконним активом. Такими вважатимуться ті активи, вартість яких у понад 6,5 мільйона гривень перевищує доходи чиновника.

Таке порушення каратиметься позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до від трьох до семи років.

Варто глянути: Фінансовий комітет Ради підтримав законопроєкт про ліквідацію схем в оцінці нерухомості

Згідно з текстом закону, позов про визнання активів необґрунтованими подаватиме НАБУ за погодженням САП. Під дію закону також потраплятиме незаконне майно, набуте за три роки до того, як закон набуде чинності.

Примітка: ухвалений закон, фактично, є відновленням закону про незаконне збагачення, раніше скасованого рішенням Конституційного Суду через його неконституційність.

Дивіться пряме включення кореспондентки 24 каналу: