Відповідний законопроєкт про зміни до закону України про Конституційний Суд України під №4311 доступний на сайті Верховної Ради України. Наразі його текст ще не опублікований.

До слова Зеленський обговорив з головою Венеціанської комісії конституційну кризу: деталі

Втім один з авторів проєкту закону, народний депутат від "Голосу" Ярослав Юрчишин розповів, що законопроєкт передбачає зміни до 10 статті – про кворум суддів.

У такий спосіб народні обранці пропонують збільшити кворум з 12 до 17 суддів. Всього в Конституційному Суді працюють до 18 суддів, але наразі їх лише 15. Інші 3 посади – вакантні.

Наша вимога – створити умови, при яких КСУ зможе схвалювати рішення тільки консенсусом, піднявши кворум у Конституційному Суді з 12 до 17 осіб. Такий законопроєкт вже зареєстрований,
– розповів Юрчишин.

Що змінить цей законопроєкт

  • Фактично в разі його схвалення КСУ не зможе розглядати подання щодо відповідності окремих законопроєктів до Конституції України. Щонайменше до призначення ще двох суддів.
  • Крім того, збільшиться й кількість суддів, голоси яких потрібні для визнання закону неконституційним. За законом, це понад половина від кворуму. Нині виходить щонайменше 7 голосів суддів КСУ, а після підвищення кворуму ця кількість зросте до 9.