За словами голови КСУ, документ порушує відразу кілька статей Конституції України. Про це Олександр Тупицький сказав під час брифінгу, передає 24 канал.

Актуально Говорити є про що: глава КСУ Тупицький хоче зустрітися з Зеленським через тиск на суд

"Законопроєкт №4288 президента Зеленського, який написали за ніч, має ознаки конституційного перевороту в Україні. Ініціатива президентська, давайте указом президента рішення КСУ скасуємо, навіщо вв'язувати в цю неконституційну процедуру парламент", – зауважив він.

Цим же законом збираються розформувати склад КСУ. Тупицький додав, що не здивується, якщо у парламенті також запропонують перетворити КСУ на Палату Верховного Суду.

Це теж варіант. Але в нерозвинених країнах. Можна з Палати створити Конституційний Суд, розвиваючи демократичні засади в суспільстві. Але не можна з Конституційного Суду зробити Палату. Це звуження. Дивуватися нема чому. Це ж монобільшість…
– додав він.

Тупицький також дорікнув парламенту за якість їх законів та запитав, чому за це повинен відповідати лише Конституційний Суд.

"Ну, ви ж парламентарі. Ну, будь ласка, створюйте такі закони, погоджуйте з опозицією, з усіма. Ви маєте працювати разом. Створюйте такі закони, щоб не доводилось звертатися до КСУ. Ви ж подивіться, що відбувається: закон не встиг прожити ще місяць, як вже є подання до КСУ. Закон – подання, закон – подання, – нас закидали просто", – сказав суддя.

Тупицький зауважив, що попри постійні подання нардепів щодо неконституційності того чи іншого закону, рішення КСУ у висновку однаково не виконують.

"А тепер: звільнити склад КСУ. Чому? Комусь він неугодний? Напевно. Використали провокаційну ситуацію, яка склалася з антикорупційним законодавством", – підсумував суддя.

Що цьому передувало

  • КСУ визнав неконституційним покарання за неправдиву інформацію у деклараціях, а НАЗК заблокувало доступ до електронного реєстру.
  • Згодом Володимир Зеленський скликав РНБО та засідання уряду, на якому розпорядилися відновити вільний доступ до е-декларацій. Після чого реєстр відкрили.
  • Крім того, президент подав до Ради законопроєкт "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства". Він пропонує визнати рішення суду від 27 жовтня "нікчемним" та позбавити його правових наслідків. Водночас у документі передбачено звільнення суддів КСУ.
  • На тлі цього скандалу розслідувачі "Схем" з’ясували, що у 2018 році Тупицький став власником земельної ділянки в окупованому Криму , яку не вказав у своїй декларації.