Таких мономіст в Україні є майже 65. Про це розповіла тимчасова виконувачка обов’язків міністра енергетики України Ольга Буславець в інтерв'ю "Радіо Свобода".

До теми Шахтарі знову протестували під Офісом Президента: у Зеленського їм відповіли

За її словами, цей пробний проєкт буде реалізований як для вирішення соціальних, екологічних питань, так і для забезпечення роботою тих людей, які проживають у мономісті.

Ми маємо майже 65 мономіст, в яких тільки шахта є тим підприємством, на якому можуть працювати люди. І ми повинні розуміти, яким чином нам необхідно цих людей захистити, дати можливість трансформуватися цим регіонам, щоб там була робота,
– розповіла Буславець.

Допомога Німеччини

Щодо процесу закриття шахт в України на сьогодні є домовленості з німецькою стороною. З цього приводу прем'єр Денис Шмигаль телефонував до канцлерки Німеччини Ангели Меркель. До дипломатичних кроків у цьому напрямку долучилася і Буславець: вона вела перемовини з послом Німеччини в Україні стосовно допомоги.

Яке саме місто буде обране під пілотний проєкт, Ольга Буславець не назвала. "Є певні критерії. Ми, звичайно, будемо це опрацьовувати робочою групою для того, щоб визначити", – додала вона.

Що відомо про Ольгу Буславець?

Працювала у Міністерстві енергетики ще з далекого 2005 року аж до лютого 2020 року. А вже через місяць після звільнення стала кандидаткою на пост очільниці міністерства.

Разом з чоловіком Олександром, який володіє корпоративними правами у ТОВ "КБМ", задекларувала квартиру у Києві і два житлові будинки. У 2019 році на двох вони заробили майже 2 мільйони гривень.

Страйки шахтарів: коротко

  • 1 липня під Офіс Президента прийшли шахтарі-страйкарі, які вимагали виплатити борг із їхніх зарплат.
  • Цього дня між протестувальниками і правоохоронцями під Офісом Президента сталися сутички. Це сталося начебто тоді, коли страйкарі спробували встановити намети.
  • За інформацією нардепа від "Слуги народу" Андрія Геруса на більшості державних шахт заробітна плата виплачена за травень.
  • Він переконує, що серед протестувальників – переважно працівники ДТЕК "Добропіллявугілля". А це – приватна компанія олігарха Ріната Ахметова.
  • У червні шахтарі Ахметова вже виходили на страйк через простій підприємства.