Про це повідомив Президент України Петро Порошенко на прес-конференції.

Читайте також: У Кремлі відповіли на вимогу Трампа звільнити з полону українських моряків

Глава держави наголосив, що у питанні звільнення українців, які перебувають в полоні РФ, Путін керується лише особистими переконаннями.

Він не бажає їх звільнити. Захотів – звільнив. Захотів – ні. Це не залежить від тих, хто сидить в рамках тристоронньої контактної групи. Це не залежить від лідерів світу. Це залежить від однієї людини,
– сказав Порошенко.

Також президент розповів, що у Росії вже називали прізвища тих, кого б хотіли обміняти на політв'язнів Сенцова та Сущенка.

Проте згодом російська сторона наголосила, що не збирається звільняти політв'язнів, бо це, за їхніми словами, участь у політичному процесі. Зараз весь світ переконався, у чиїх руках ключ до миру і звільнення бранців,
– заявив глава держави.

При цьому він наголосив, що Путін відмовився від телефонної розмови після здійснення Росією агресії в Керченській протоці через те, що "йому не було що відповісти". Так, за словами Порошенка, російський лідер не очікував такої різкої і аргументованої реакції світу на керовану ним агресію.

"Пояснення РФ не витримують жодної критики, бо факт агресії зафіксований у міжнародних документах", – сказав він.

При цьому Президент наголосив, що захоплені Росією українські моряки є військовополоненими відповідно до Женевської конвенсії, тому не належать до російської юрисдикції.

Чому росіяни взяли в полон українських моряків?
25 листопада у Керченській протоці російський прикордонний корабель протаранив рейдовий буксир українських військових. Відомо, що 2 українських військових малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир переходили планово та відповідно до міжнародних норм з порту Одеси до порту в Маріуполі.

Проте в Росії заявили, що українські військові кораблі нібито неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і продовжили рух до Керченської протоки.

Група українських кораблів продовжила свій шлях до Маріуполя. Проте під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого 6 українських військових моряків зазнали поранень. Також Росія захопила 2 українських судна та взяла в полон 24 українських моряків, яких згодом арештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО.

Після цього Україна ввела у 10-и областях воєнний стан до 26 грудня. Окрім того, 30 листопада Україна заборонила в’їзд на свою територію чоловікам-громадянам Росії у віці 16-60 років.

Росія також вже не перший місяць блокує в Азовському морі іноземні судна, що прямували до українських портів. Через це українська економіка зазнає чималих збитків.