США

Наприклад, щоранку місцевий мешканець США Олег добирається на роботу на авто. Дорогою він приїжджає дві системи автоматичної фіксації, яка одразу фіксує перевищення швидкості.

Читайте також: Сертифікат і фіскальний чек: юрист пояснив, чому не вдасться ігнорувати нові радари

"Якщо ти порушуєш і їдеш більше ніж 25 миль за годину, вона фіксує твою швидкість і присилає штраф. Також, якщо ти на червоне їдеш, фіксується порушення, і штраф приходить додому", – розповів Олег.

Порушення правил дорожнього руху вважають одним з найважчих порушень закону в США. Штрафи стартують від ста до кількох тисяч доларів в залежності від порушень. Правоохоронці у США іноді стежать водіями у замаскованих авто. Ззовні – не відрізняються від цивільних машин, вони мають вбудовану антену-радар.

Коли люди бачать поліцію, вони стараються їхати (належно, – ред.). А, коли вони її не бачать – вони їдуть так, як і завжди,
– підкреслив водій із США Олег.

Нідерланди

Строго карають за перевищення швидкості і в Європі. До прикладу, в Нідерландах теж за безпекою на дорогах стежать автоматичні системи фіксації. І за перевищення швидкості на кожні 10 кілометрів нараховують штраф у геометричній прогресії.

10 кілометрів за годину перевищення будуть коштувати десь 150, потім ще перевищення 10 кілометрів – 300, і так до 400. Тобто штраф від 50 до 400 євро з кроком в кожні 10 кілометрів перевищення,
– водій у Нідерландах Олександр Сало поділився досвідом країни.

Іспанія

Економним голланцям взагалі соромно витрачати кошти на штрафи, тож на дорогах спокійно. У Іспанії ж система відеофіксацій й радарів допомогла значно зменшили смертність на дорогах.

В 90-х була дуже велика смертність на дорогах. Одна з систем, яка з цим почала боротись – це радари і збільшення штрафів. Смертність на дорогах у нас суттєво знизилась,
– наголосив журналіст в Іспанії Пабло Гонзалез.

Україна

Щоб така система запрацювала і в Україні, потрібно не лише закупити камери і запустити в дію закони. Слід навести лад із дорогами.

Спочатку створити умови, а потім говорити: будь ласка, хлопці, по цій дорозі можна їхати 80 кілометрів за годину, ви оперативно зможете добратись, швидкісний потім буде хороший. Але якщо ви будете їхати 120 – еквівалент 50 євро штрафу вам прилетить зразу,
– зазначив юрист Єгор Штокалов.

Поки що, водіям слід звикати до радарів європейських норм і готуватись до європейських штрафів за їх порушення.