Про стан лікарень та готовність до COVID-19

28 років система охорони здоров'я не фінансувалася належним чином, не відповідала сучасним технологіям, ніким не вважалася серйозною сферою. Зараз в країні жахливий стан з обладнанням, станом лікарень, низькою соціальною забезпеченістю медперсоналу. Таку думку в ефірі програми "Після всього" висловила колишня міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

Цікаво Який стан у хворої на коронавірус депутатки: ексклюзивний коментар Скороход

Скалецька зазначила, що всі ці лікарні належать місцевій владі. МОЗ не може вплинути на неефективного управлінця – головного лікаря.

Не має можливості вплинути на те, чому він не зробив того, що мав зробити,
– вважає Скалецька.

Зазначимо, що головний лікар Оріхівської районної лікарні Наталія Бєлова опублікувала відкрите відеозвернення, у якому звертається по допомогу через те, що лікарям не вистачає засобів індивідуального захисту та тестів на коронавірус.

Дивіться відеозвернення Наталії Бєлової:

Колишня міністерка охорони здоров'я України Зоряна Скалецька прокоментувала звернення лікарки.

Головний лікар робить відеозаяву замість того, щоб зробити відповідний офіційний запит на місцеву владу. Якщо місцева влада, наприклад, району не має можливості – потрібно звертатись на рівень області. Це те, що лікар повинна робити за посадовими обов'язками,
– зазначила Скалецька.

Ведучий Дмитро Гнап підкреслив, що за словами Наталі Бєлової, на селекторній нараді в РДА їй повідомили, що коштів немає. А також порадили звернутися до благодійників.

"Тоді це жахливо. Якщо ми говоримо про районну владу, а вона не є самостійною, є ще обласна рада. Коли на рівні області ні керівник ОДА, ні обласна рада не можуть знайти ресурсів, тоді звертаються до уряду, до парламенту. На сьогодні ми маємо таку картину, коли замість того, щоб централізувати потреби і звернутися до центральної влади місцева влада влаштовує історії з благодійниками", – вважає колишня очільниця МОЗ.

Зоряна Скалецька
Зоряна Скалецька / 24 канал

За словами Скалецької, місцева влада сама визначила ті лікарні, куди направлятимуть осіб з підозрою на коронавірус або вже з встановленим діагнозом. Зараз ми бачимо, що вони в жахливому стані.

Я знаю, що ми підготували 300 мільйонів на закупівлю необхідного обладнання з державного бюджету. Це на той момент, коли я ще була міністром. Що потрібно закупити для тримісячної потреби лікарень, від яких ми отримали запит,
– заявила Скалецька.

За словами колишньої голови МОЗ, є регіони, де ситуація не настільки критична, а є такі, де вона набагато гірша. З ними і проводилися селекторні наради, щоб дізнатись ресурси в області і зрозуміти запити на центральну владу.

"Але, на жаль, можливо, це має місце для розслідування: чому районна влада замість того, аби не маючи коштів, звернутись вище, загальмувала цей процес і сказала розбиратися самим. Це та річ, яка майже 29 років притаманна медицині України. Замість того, щоб мати систему, ми мали постійно індивідуальну боротьбу за виживання. Кожен – окремого лікаря, кожна окрема лікарня – головного лікаря", – вважає Скалецька.

Про коронавірус на Закарпатті

За результатами тестуваннь, на Закарпатті виявили ще 19 заражених. Про це повідомив голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. Він зазнчив, що спочатку була версія, що першу інфіковану жінку заразив чоловік. Він працює далекобійником, тому міг привезти хворобу. Проте тести показали, що він не є інфікований вірусом.

"Тобто вона заразилася ще від якоїсь людини, яка мешкає в Мукачеві. Зараз ми шукаємо нульового пацієнта. До 5 тисяч контактних осіб нам треба буде обстежити", – додав Рівіс.

Правила, що рятують життя
Правила, які рятують життя / Інфографіка 24 каналу

Про епіцентр спалаху СOVID-19 на Тернопільщині

У місті Монастириська, що на Тернопільщині, триває боротьба COVID-19. В області вже зафіксували 36 випадків захворювання. Однак місцеві мешканці та медики запевнили, що медикаментів для лікування хворих у лікарнях області дуже мало, а також є лише 2 апарати штучної вентиляції легень.

Громадська активістка міста Монастириська Ірина Ванат заявила, що 5 апаратів штучної вентиляції легень, які виділило Міністерство охорони здоров'я для лікарні у їхньому місті – так і не привезли.

На сайті МОЗ ми побачили, що нас забезпечили 5 апаратами штучної вентиляції легень. Це цинізм, адже протягом цього часу ми жодного апарату не отримали,
– запевнила Ванат.

Активістка розповіла, що ситуація в області лише погіршується, адже ще вчора апарати були вільні, а сьогодні їх вже не вистачає.

Що відомо про спалах COVID-19 на Тернопільщині?Перший випадок інфікування COVID-19 у Тернопільській області зафіксували 20 березня. Захворів 57-річний священник. За словами МВС, в поліції порахували, що хворий священник за тиждень контактував із понад 500 людьми. Після цього в Тернопільській ОДА проголосували за введення в області режиму надзвичайної ситуації. 25 березня від COVID-19 помер чоловік.

Про стан хворої на коронавірус Скороход

У депутатки Верховної Ради Анни Скороход 28 березня підтвердили COVID-19. У неї були певні проблеми з проходженням тесту на коронавірус. Зараз вона себе почуває набагато краще і перебуває вдома на карантині.


Анна Скороход / Фото 24 канал

Температури у нардепки вже немає та основні симптоми майже минули. Вона зазначила, що інфекцію могла підхопити будь-де.

Могла захворіти і у Верховній Раді, і в магазині, оскільки живу в Борисполі, а всі знають, що тут місто стюардес та пілотів. Могла підхопити десь на телеканалі або в транспорті. Це могло статись де завгодно,
– розповіла Скороход.

Вона також додала, щоб зробити ПЛР-тест та отримати точний діагноз їй довелося звернутися до приватної клініки.

Тести ПЛР
Чим відрізняються експрес-тести та тести ПЛР / Інфографіка 24 каналу