У Запоріжжі суд позбавив російську мову статусу регіональної: що відомо

Відповідний позов до суду подав депутат Запорізької міськради Андрій Согорін. Власне він і повідомив у фейсбуці про рішення Запорізького окружного адміністративного суду.

Важливо КСУ не ухвалив рішення щодо закону про державну мову, – ЗМІ

Виграв суд у Запорізької міської ради. Рішення Запорізької міської ради від 05 липня 2006 року "Про надання російській мові в місті Запоріжжі статусу регіональної мови" визнано протиправним та нечинним. Слава Україні!
– наголосив політик.

У коментарі "Радіо Свобода" він додав, що як депутат 7-го скликання міськради подавав проєкти про скасування низки рішень, зокрема і щодо статусу російської мови. Але його колеги не підтримали, тому він змушеним був звернутися до суду.

"Суд запросив матеріали про те, що я як депутат намагався виконати всю процедуру. Подали документи про те, що рада не підтримала. Досить довго суд тягнувся. Оскільки ми всі документи подали і явно це рішення суперечить закону про засади функціонування державної мови, то ухвалили рішення про його скасування та протиправність", – зауважив депутата міськради Запоріжжя.

За словами Согоріна, саме рішення ухвалили ще 23 жовтня. А 4 листопада його представник у суді отримав повний текст документу.

Як повідомив адвокат Сергій Лишенко, позиція міськради, яка виступала відповідачем у справі, постійно змінювалася.

Спочатку Запорізька міська рада зайняла позицію, де виклала весь фактаж за справі до ухвалення цього рішення, надала копії необхідних документів. Виклала свою позицію, мовляв: "нам все одно яким буде рішення суду". А вже перед виборами вона різко змінила свою позицію та почала згадувати про Європейську хартію регіональних мов або мов меншин,
– розповів юрист.

У коментарі Суспільному Согорін зазначив, що скасоване судом рішення застосовували насамперед самі депутати міськради. Так, у регламенті міськради Запоріжжя вони закріпили норму, згідно з якою депутати могли у виступах і запитах на рівні з українською мовою використовувати російську.

Водночас депутат підкреслив, що у чинному до оголошення результатів місцевих виборів сьомому скликанні Запорізької міської ради, маніпуляцій на основі мовного рішення не було. Але, на його думку, така норма могла б спрацювати на користь проросійських сил у майбутньому.

У регламенті облради Запоріжжя, згідно з рішенням 2012 року, також встановлено двомовність, і поки це рішення не буде скасовано, воно діятиме, навіть якщо прямо суперечить закону України,
– констатував Согорін.

Цікаво Як учні і вчителі спілкуються в школах: експерти зафіксували мовний парадокс

Що цьому передувало

  • 5 липня 2006 року Запорізька міська рада ухвалила рішення, відповідно до якого визнала російську мову на території міста регіональною. Посилалися тоді депутати на Європейську хартію регіональних мов або мов меншин.
  • Крім того, тоді ж Запорізька міськрада пропонувала Верховній Раді ухвалити рішення про надання російській мові статусу другої державної мови.
  • У 2012 році Верховна Рада ухвалила скандальний "закон Колесніченка-Ківалова" про мови (офційна назва – "Закон про засади державної мовної політики"). Він передбачав, що якщо кількість носіїв регіональної мови на певній території становить не менше 10% від загальної чисельності населення, цю мову можна використовувати в роботі місцевих органів самоврядування та в офіційному документообігу нарівні з державною.
  • У тому ж 2012-му депутати Запорізької міської ради ухвалили рішення про реалізацію на території міста вищезазначеного "закону Колесніченка-Ківалова". Цим вони повторно надали російській мові статусу регіональної у Запоріжжі. У своєму рішенні депутати міськради тоді апелювали до даних перепису населення в 2001 році, відповідно до якого російську мову визнали рідною понад 10% жителів Запоріжжя.
  • Конституційний Суд України в лютому 2018 року визнав, що закон "Про засади державної мовної політики" не відповідає Основному закону країни. Рішення та висновки Конституційного Суду є обов’язковими та остаточними.
  • У 2017 на розгляд міськради вже виносили проєкт про скасування рішення щодо надання російській статусу регіональної, але потрібної для ухвалення кількості голосів не назбирали. У квітні 2020 Андрій Согорін звернувся з позовом про скасування до суду.
  • Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська.