За інформацією норвезького видання AldriMer, спецназ РФ розвідував місцевість і вивчав ключові об'єкти інфраструктури. Спеціальний підводний човен типу П-650 "Малий", що призначений для виконання секретних завдань, перекинув росіян на територію скандинавської країни. Це підтвердили розвідслужби ще двох країн-союзників Норвегії.

Актуально! Росія розмістила ракетну систему "Бал" за 35 кілометрів від Норвегії, – ЗМІ

Появу військових на території Норвегії пов'язують із навчаннями, що РФ проводить у Баренцовому морі. Однак на материковій частині Норвегії російські спецназівці діють під виглядом цивільних.

Офіційно Москва і Осло інформацію норвезьких ЗМІ не коментували. Джерело норвезького видання, що "займає центральне місце в урядовому апараті Норвегії" зазначило, що норвезькій владі відомо про російський спецназ на їхній території.

До теми: У Норвегії висловили занепокоєння поведінкою Росії поблизу своїх кордонів

Відзначимо, що Росія анонсувала військові навчання "Центр-2019" ще у грудні 2018 року. Вони мають відбутися наприкінці серпня – на початку вересня. РФ випробує військову техніку, яка була спеціально розроблена для військових дій в Арктиці.

Що відомо про загострення відносин між Норвегією і РФ? У Міністерстві оборони Норвегії військові навчання РФ назвали тривожною ознакою все більш агресивної поведінки північного сусіда. У березні 2019 року Норвегія звинуватила Росію у блокуванні сигналу GPS під час масштабних навчань НАТО.

В Осло заявили, що глушіння сигналу піддає ризику польотам цивільних й військових літаків у регіоні. Росію також звинуватили у блокуванні сигналу під час навчань альянсу Trident Juncture, що проходили в Норвегії у жовтні й листопаді 2018 року. При цьому Москва заперечувала свою причетність.

Окрім того, Росія розмістила ракетну систему "Бал" за 35 кілометрів від Норвегії. За умови гарної погоди з півострова Середній неозброєним оком проглядається норвезьке місто Варді, де американці побудували радіолокаційну систему Globus на замовлення норвезьких служб безпеки.

Ці американські радари у Норвегії довгий час були предметом суперечок у відносинах Росії та Норвегії. Зрештою, у травні 2019 Росія заявила, що вживатиме контрзаходи щодо системи Globus, бо та загрожує безпеці РФ.

Дивіться відео: у Норвегії помітили російських спецназівців