Президент Зеленський підписав указ 477/220 за рішенням РНБО від 29 жовтня "Про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства".

До теми Доступ до е-декларацій відновлять: що відомо про розпорядження уряду

У рішенні РНБО – два головних пункти:

  • Уряд повинен невідкладно запровадити Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  • Президент повинен внести до ВРУ невідкладний законопроєкт "про відновлення доброчесності конституційного судочинства в інтересах народу України".

Документ стане своєрідною реакцією на рішення КСУ щодо відповідальності за недостовірне декларування. Про це Зеленський повідомив під час засідання Ради нацбезпеки і оборони України, передає пресслужба Офісу Президента.

Глава держави особливо наголосив на загрозах, які становить рішення КСУ для країни та її національної безпеки.

У нас не буде грошей, у нас не буде підтримки, будуть скасовані і напрацьовані проєкти, підтримка Світового банку. У нас буде велика діра в бюджеті. А головне – ми не розуміємо, який сюрприз Конституційний Суд зробить завтра чи післязавтра,
– наголосив Володимир Зеленський.

Глава держави додав, що не впевнений, що судді КС самі вирішили прийняти щодо е-декларування. Відтак, раніше він доручив правоохоронцям розслідувати це питання.

"Треба робити швидкі, але адекватні кроки. На законодавчому рівні, я впевнений, що це справедливо, – невідкладно зареєструвати законопроєкт у Верховній Раді, де передбачається відновлення доброчесності конституційного судочинства в Україні", – акцентував президент.

Зауважимо, що своєю чергою, секретар РНБО Олексій Данілов зазначав: низка останніх подій, пов’язаних з рішенням КСУ, дає вагомі підстави вважати, що існує цілісний план, спрямований проти основ української державності.

Рішення КСУ щодо антикорупційного законодавства: головне

  • 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального Кодексу України. Саме вона передбачає покарання за неправдиве декларування (штраф або позбавлення волі) чиновників державного або місцевого рівня.
  • Це рішення схвалили за позовом нардепів від ОПЗЖ і "За майбутнє". Останніх активно пов'язують з олігархом Коломойським.
  • Після рішення КСУ НАЗК заявило, що прибрало з відкритого доступу реєстр електронних декларацій чиновників.
  • Міжнародні партнери України негативно сприйняли таке рішення суду. Приміром, посли G7 вважають, що для України це крок у минуле.
  • Після засідання РНБО 29 жовтня уряд прийняв рішення розблокувати роботу електронного декларування.