Новий військовий договір створить правові підстави для розширення двостороннього співробітництва, повідомляє Офіс Президента.

Читайте також Зеленський вважає, що Україна та Туреччина можуть запустити спільне виробництво безпілотників

  • Зеленський та Ердоган підписали декларацію про наміри між Міністерством оборони України та Директоратом оборонної промисловості Туреччини.
  • Також рамкову військову угоду між українським Кабінетом Міністрів та турецьким урядом.

Туреччина готова взяти участь у платформі щодо деокупації Криму

Президент Зеленський також запропонував Туреччині співробітництво у рамках міжнародної платформи щодо деокупації Криму. Ердоган підтвердив, що Анкара готова до співпраці та гарантує безумовну підтримку українському суверенітету.

Ми згодні продовжити докладати зусилля, направлені на деокупацію Криму та Севастополя, а також відновлення контролю України над окремими районами Донецької та Луганської областей,
– мовиться у спільній заяві обох президентів.

Також Ердоган та Зеленський домовились координувати зусилля щодо захисту прав людини в окупованому Криму та звільненні незаконно засуджених українців на окупованих територіях.

Що відомо про військову співпрацю Туреччини й України

Ще за часів Петра Порошенка Україна закупила в Туреччини ударні безпілотники Bayraktar TB2. Нині на озброєнні ЗСУ таких є 6, але міністр оборони Андрій Таран цього року заявляв про бажання купити нову партію.

Крім того, Володимир Зеленський під час свого минулого візиту в Туреччину у 2019 році домовився з Реджепом Ердоганом про спільне виробництво ще одного безпілотника – Akıncı.

Чим Туреччина вигідна Україні у військовому плані?

Туреччина активно підтримує кримських татар. Тож вона має всі шанси стати ключовою силою в процесі деокупації Криму.

Крім того, турецька армія є однією з найсильніших військ світу, а сама Туреччина – чи не єдина держава, яка може протистояти Росії в Чорноморському басейні.

Ну й на останок це те, що Туреччина є одним з найбільших експортерів військової техніки. Її оборонна промисловість – одна з найкращих у світі.