Зеленський вдячний Єврокомісії за підтримку суверенітету та цілісності України. Про це він заявив на відеоконференції з депутатами Європарламенту, повідомляє Офіс Президента.

Читайте також Зеленський закликав Раду якнайшвидше ухвалити Антикорупційну стратегію: подробиці

Зеленський про курс України до Євросоюзу

Президент розповів, що вже через тиждень відбудеться черговий Саміт Україна – ЄС. Зеленський сподівається, що він пройде успішно.

Зважаючи на ті виклики, які є сьогодні, незмінний курс у Європу, Європейський Союз ще більш актуальні для України, ніж раніше. Сьогодні підтримка Євросоюзу для України дуже важлива,
– заявив президент.

Зеленський про створення міжнародного майданчика для деокупації Криму

Глава держави розповів, що Україна хоче створити міжнародний майданчик, який покращить співпрацю у протидії російській окупації Криму та сприятиме захисту прав кримчан. Окрім економіки та грошей для України також дуже важлива геополітична підтримка Євросоюзу.

Окремі речі, на які ми хочемо звернути увагу, – це поява й наша пропозиція Кримської платформи. Майданчика, на якому ми хочемо обговорювати найважливіші гуманітарні питання, питання допомоги всім українцям – як кримським татарам, так і українцям, які потрапили за ґрати на території Криму, так і вже перебувають у Росії,
– заявив глава держави.

Робота Кримської платформи буде спрямована на повернення та звільнення кримчан, а також на деокупацію Криму.

Читайте також Незабаром Зеленський внесе у Верховну Раду закон про податкову амністію, – нардеп

Зеленський про допомогу ЄС у зростанні економіки в Україні

За словами президента, Україна хоче обговорити розширення доступу до внутрішнього ринку ЄС. Також Зеленський хоче домовитись про оновлення торговельної частини Угоди про асоціацію та "промисловий безвіз".

Ми бачимо переорієнтування українського бізнесу до європейських країн. Це прекрасно, тому хочемо говорити про розширення. Ми хочемо мати можливість економічного зростання в нашій країні,
– наголосив президент.

Зараз економічне зростання в Україні є дуже важливим, зважаючи на пандемію коронавірусу та війну.

"Нам дуже потрібна ваша підтримка, щоб економіка навіть зараз, у будь-яку кризу, працювала в Україні", – додав глава держави.

Що ще обговорили на конференції

Також учасники конференції обговорили будівництво меморіального комплексу-музею. Робоча група Європарламенту "Пам'ять заради майбутнього" хоче досягти того, щоб ЄС виділив гроші на фінансування проєкту "Голоси: свідчення Голокосту з України".

Коротко про наступний саміт Україна – ЄС

  • Саміт Україна – ЄС мав відбутися 1 жовтня у Києві, проте його перенесли на 6 жовтня у Брюссель.
  • У саміті візьмуть участь президент Європейської ради Шарль Мішель, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та Президент України Володимир Зеленський.
  • Серед головних тем – подальше співробітництво з ЄС у стримуванні російської агресії. Також обговорюватимуть оновлення Угоди про асоціацію з ЄС, інтеграцію в цифровий ринок і прогрес у сфері юстиції.
  • Попередній саміт Україна – ЄС відбувся у липні 2019 року. За його підсумками підписали угоди щодо фінансової підтримки громадянського суспільства, децентралізації, антикорупційних заходів і реформ.