Зеленський і Макрон поговорили телефоном

Президенти України й Франції Володимир Зеленський та Еммануель Макрон розмовляли телефоном 5 листопада. Про результати розмови розповіли у пресслужбі глави держави та сам Зеленський у твіттері.

До теми Україна хоче, аби "нормандська четвірка" зустрілася до кінця року, – Кравчук

Передусім Зеленський висловив співчуття французькому народу через нещодавні терористичні атаки та загибель людей. Далі президенти говорили про пандемію COVID-19.

Про коронавірус

  • Зеленський підтримав ініціативу Макрона щодо виробництва стратегічних товарів медичного призначення та обладнання у Європі. За його словами, Україна готова залучити до процесу власні підприємства – "виробників захисних масок, халатів та дезінфекторів".

Про війну на Донбасі

Президенти обговорили, у якому стані перебуває процес виконання домовленостей грудневого 2019 року саміту "нормандської четвірки".

Перемир'я – найдовше за час війни

  • Зеленський наголосив, що від 27 липня триває режим припинення вогню. І це попри регулярні провокації з боку незаконних збройних формувань. Жертв серед цивільних не було за цей час, але 2 українських військових загинули.

Не всі домовленість виконуються

  • Президент України зауважив, що багато домовленостей лідерів "нормандської четвірки" досі не виконуються. Наприклад, так і не надали доступу Червоному Хресту та ОБСЄ на тимчасово окуповану територію.

Новий саміт у нормандському форматі

  • Макрон підтримав Зеленського у тому, щоб перемовини лідерів країн "нормандської четвірки" відбулися якнайшвидше. Французький лідер запевнив, що Україна може розраховувати на його сприяння у процесі закінчення війни.

Про конституційну кризу в Україні

  • Президенти обговорили ситуацію навколо рішень Конституційного Суду України. Макрон сказав, що вважає важливими українські реформи. Та деякі з них потребують рішучості й мудрості. Зеленський запевнив, що Україна зробить усе можливе задля збереження антикорупційної архітектури.

До теми Усередині КСУ почався розкол, – експерт про розпуск Ради й погрози Зеленського

Наостанок Еммануель Макрон зазначив, що дотримає слова й відвідає Київ, щойно це стане можливим.