Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда 13 жовтня поспілкувалися з українським та польським журналістам в Одесі. Частину розмови опублікував Офіс Президента.

Читайте також Не можна допустити, щоб в Україні стався Нагірний Карабах, – Дуда про військову агресію РФ

Під час зустрічі сторони зачепили одне з гострих питань у стосунках України та Польщі – питання відмінностей у сприйнятті тих чи інших історичних подій. З цього приводу Володимир Зеленський сказав таке:

  • В історії стосунків країн було те, що подобається або не подобається Україні, було й те, що подобається або не подобається Польщі. Але "це питання повинні розв'язувати професіонали – не політики".

Тому важливо, що сьогодні, як політичне питання, питання історичної пам'яті знято повністю,
– наголосив Зеленський.

І додав, що і він, і польський президент Дуда є "дуже відкритими" у питанні історичної пам'яті. Лідери країн, за словами Зеленського, є реалістами, отже й домовилися "пройти всі ці питання".

  • "Ми сусіди й будемо сусідами назавжди", – виокремив український президент.

Тож у майбутньому між Україною та Польщею жодних історичних суперечок не повинно бути.

До теми "Завжди була Європою": президент Польщі підтримав шлях України до ЄС

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда перебуває в Україні протягом 11 – 13 жовтня з офіційним візитом. Він відвідав Київ та Одесу.

  • Саме в Одесі відбувся українсько-польський економічний форум, у якому взяли участь приблизно 50 українських та 30 польських компаній.

Я не побачив сьогодні жодного моменту, фундаментальної напруги, які б розділяли наші країни,
– сказав Володимир Зеленський за підсумками дня.