Президент України Володимир Зеленський поговорив телефоном із директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. Цю інформацію опублікували на сайті глави держави ввечері 17 листопада.

Зверніть увагу Борги України у 2021: скільки та як доведеться віддати

Розмова президента України із директоркою МВФ: головне

Георгієва побажала Зеленському якнайшвидшого одужання (нагадаємо, український президент захворів на COVID-19). Далі співрозмовники обговорили пандемію, економічну кризу та підтримку для України з боку МВФ.

Про виконання Україною своїх зобов'язань

  • Зеленський подякував МВФ за рішення про збільшення першого траншу stand-by до 2,1 мільярда доларів. І пообіцяв, що Україна продовжить виконувати свої зобов'язання.
  • За його словами, вже затверджено реформу митниці та податкової, Мінфін та Нацбанк активно працюють над зменшенням частки непрацюючих кредитів у банківській системі.

На сьогодні всі структурні маяки, передбачені для перегляду програми МВФ, виконані,
– заявив Зеленський.

Про конституційну кризу

У розмові сторони зачепили теми незалежності НБУ, важливості ухвалення збалансованого бюджету на 2021 рік, а також і проблему, яка виникла через скандальні рішення Конституційного Суду.

  • Зеленський запевнив, що продовження реформи антикорупційних органів вважає одним зі своїх пріоритетів.
  • Георгієва зауважила, що стосунки МВФ та України вдалося закріпити на високому рівні, а разом із тим відзначила швидку реакцію української влади на рішення КСУ.

До теми Фінансова пастка: яке рішення відкриє шлях Україні до поновлення перемовин з МВФ