Телефонна розмова Зеленського з Рамою: що відомо

Про перемовини повідомила пресслужба українського президента. Також вона оприлюднила деякі деталі.

Актуально Спільну інспекцію позицій ЗСУ під Шумами скасували через нові вимоги Росії

Співрозмовники загалом обговорили:

  • безпекову ситуацію на Донбасі,
  • важливі аспекти переговорного процесу в межах нормандського формату.

На чому акцентував Зеленський

Президент України, зокрема, звернув увагу на порушення домовленостей з боку бойовиків, зокрема обстрілів українських позицій, що відбувалися 6 та 10 вересня.

Напередодні буквально під час моєї телефонної розмови з канцлером Ангелою Меркель, бойовики відкрили вогонь по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми, по ділянці, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ. І різниця між цими пострілами та попередніми полягала в тому, що ці були прицільними,
– підкреслив український президент.

Він наголосив, що Київ не хоче нової ескалації. Адже 6 вересня внаслідок провокацій Україна вже зазнала втрат – загинув один військовий Об’єднаних сил і ще одного поранили.

Також Зеленський подякував албанському головуванню в ОБСЄ за приділення пріоритетної уваги питанню відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в межах роботи організації.

Крім того, оскільки мандат СММ ОБСЄ не обмежується лише Донбасом, глава держави наголосив на очікуваннях України, що моніторингова місія приділятиме належну увагу також ситуації в окупованому Криму.

До речі Окупанти мінують автодороги на Донбасі: їх викрили спостерігачі

Що відповів Рама

Чинний голова ОБСЄ, зі свого боку, підтримав зусилля української сторони, спрямовані на досягнення миру в регіоні. Водночас він запевнив у готовності албанського головування сприяти відновленню миру.

За його словами, кроки, які зробив українські президент і народ у напрямку досягнення миру, – дуже мужні. Також наголосив, що шкодує через відсутність взаємного руху з боку окупантів у цьому напрямку. Прем’єр-міністр Албанії долдав, що ОБСЄ – організація безстороння, але не байдужа.

У цьому контексті сторони відзначили важливість забезпечення повного, безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю непідконтрольну територію.

На завершення розмови Еді Рама запросив Володимира Зеленського відвідати Албанію.

Зверніть увагу Зеленський телефоном поговорив із Меркель: деталі

Загострення на Донбасі: основне

  • 5 вересня ватажок донецьких бойовиків Пушилін анонсував обстріл українських позицій.
  • Статися це мало 7 вересня буквально за 600 метрів від населеного пункту Шуми, що є передмістям Горлівки. Також він видав відповідний указ.
  • Ватажок бойовиків попросив забрати звідти військових, "щоб ніхто не постраждав, а перемир'я не було зірвано". Натомість самі українські укріплення, які бойовики збираються обстрілювати, окупант назвав "незаконно зведеними спорудами".
  • Через заяву Пушиліна Україна ініціювала екстрене засідання мінської ТКГ щодо Донбасу. Під час заходу голова української делегації Леонід Кравчук наголосив, що Україна не допустять зриву мирного процесу
  • Зрештою бойовики завдали атаки не 7 вересня, а 6 числа. Спершу вони відкрили вогонь в районі Красногорівки, а потім ударили неподалік Причепилівки.
  • Через таку тривожну ситуацію очільник МЗС України Дмитро Кулеба терміново ініціював розмову зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим. Однак їхня розмова так і не відбулася.
  • 9 вересня учасники мінської Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника-координатора від ОБСЄ. Необхідність такої інспекції було викликано вищезазначеними заявами Пушиліна.
  • 10 вересня українська сторона скасувала цю інспекцію, оскільки Росія та представники окупованого Донбасу висунули до неї нові вимоги, які грубо порушують попередні домовленості. Також ці вимоги не обговорювали під час останньої зустрічі ТКГ 9 вересня.
  • Нові вимоги окупантів – відвідування нових точок, здійснення фото- і відеофіксації, підписання спільного протоколу.
  • Крім того, через скасування інспекції біля Шумів Україна ініціювала нове термінове засідання ТКГ. Звернення із такою вимогою до представників ОБСЄ направив Кравчук.
  • Після того, як стало відомим, що інспекції не буде, бойовики здійснили прицільний обстріл по українських позиціях біля Шумів.