Розмова Володимира Зеленського та Урсулою фон дер Ляєн відбулася 28 серпня. Про це повідомляє Офіс Президента.

Важливо Зеленський: Мені дуже важливо, щоб після президентства я міг спокійно ходити вулицями

Про що Зеленський говорив з Урсулою фон дер Ляєн

Про COVID-19

Насамперед очільниця Єврокомісії привітала Зеленського з одужанням членів його родини від коронавірусної інфекції та побажала їм міцного здоров’я. Сторони обмінялися думками щодо епідемічної ситуації та постачання вакцини.

Ми вивчаємо можливість трансферу технологій та швидкого розгортання локалізованого виробництва вакцин в Україні. Маємо для цього кілька потужних фармацевтичних підприємств. Ми готові до масового виробництва вакцини. Розраховуйте на нас,
– сказав очільник держави.

Актуально Зеленський заявив, що Україна може виготовляти вакцину проти COVID-19

Про саміт Україна – Європейський Союз

1 жовтня у Брюсселі повинен відбутися 22-й саміт Україна – Європейський Союз. Зеленський додав, що українська сторона налаштована на тісну взаємодію з інституціями ЄС. Водночас Урсула фон дер Ляєн наголосила на повній підтримці інтеграції України до Європейського Союзу.

Про допомогу від МВФ

Глава держави відзначив важливість рішення ЄС про надання Україні макрофінансової допомоги в обсязі 1,2 мільярда євро для підтримки макроекономічної стабільності та процесу реформ. Український президент сподівається, що перший транш макрофінансової допомоги ЄС обсягом 600 мільйонів євро Україна отримає найближчим часом без додаткових умов.

Уряд України вже розпочав роботу над виконанням умов Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС, щоб уже до кінця цього року можна було отримати другий транш макрофінансової допомоги,
– поінформував президент.

Як працюють транші МВФ: дивіться відео

Про перемир'я на Донбасі

Урсула фон дер Ляєн наголосила на тому, що Євросоюз повністю підтримує виконання Мінських угод. Вона привітала Зеленського й високо оцінила його зусилля у досягненні перемир’я, яке триває вже 33-й день, впродовж яких не було жодних бойових втрат.

Вона відзначила, що ЄС вважає неприйнятною тимчасову окупацію Кримського півострова, та висловила думку, що зустріч лідерів країн Нормандського формату, яка є надзвичайно важливою, треба провести якомога швидше.