Володимир Зеленський найбільше акцентував увагу на тому, що "медичну систему України знищили попередники", повідомляє 24 канал.

До слова Щорічне звернення президента Зеленського до Верховної Ради: онлайн-трансляція

Саме темою коронавірусу президент і розпочав своє щорічне звернення. Він підкреслив, що цієї теми не було в його передвиборчій програмі, і ніхто у світі не міг передбачити пандемії ще у 2019 році.

З початком його поширення ми вжили жорстких й ефективних заходів. Ми обирали між двома сценаріями – поганим і ще гіршим. Удар по економіці через карантин чи величезна кількість хворих і померлих,
– підкреслив глава держави.

За його словами, очевидним було обрати перший варіант. Таким чином вдалося зберегти життя тисяч українців і виграти дуже цінний час.

"Навіть медичні системи найуспішніших країн світу були неготовими до коронавірусу. Наша медицина – тим паче. Зруйнована система лабораторій – в Україні їх було аж цілих 5", – проіронізував Володимир Зеленський.

Натомість нині їх у десятки разів більше. Також Зеленський похвалився відновленням вертикалі державних санітарних лікарів.

Якщо хтось думає, що в державному резерві нас чекали повні полиці з усім необхідним, я розчарую вас. Маски востаннє закуповували ще у 2007 році, і термін їхньої придатності давно минув,
– заявив президент.

Зверніть увагу Виступ Володимира Зеленського у Верховній Раді: головне з промови президента

Втім він запевняє, що владі швидко вдалося ліквідувати дефіцит. Для цього спершу організували поставки з Китаю і Південної Кореї. Звідти возили маски, тести й дезинфектори й апарати ШВЛ, а згодом налагодили й українське виробництво.

"Ми підвищили зарплати медикам, що протидіють COVID-19 до 300%. Так, через недосконалість бюрократичної системи в регіонах були складності, але вони в минулому", – наголосив Зеленський.

Крім того, він розповів, що нині в Україні тривають клінічні випробування препаратів, які мінімізують ризики ускладнень і смертності від коронавірусу.

Ми пройшли перший етап з мінімальними втратами. Так, є прогнози скорочення економіки й ВВП, але воно торкнулося всіх країн світу, а якщо порівнювати з багатьма європейськими країнами, наше падіння менше,
– заявив глава держави.

У резулятивній частині він наголосив, що протидія коронавірусу триває досі. Щодня у світі фіксують нові рекорди, а Україна не є винятком. За словами президента, адаптивний карантин і менш суворі обмеження були необхідними для відновлення економіки, але вони не скасовують елементарних правил.

Цікаво Коли будуть розгортати тимчасові коронавірусні шпиталі: пояснення МОЗ

"Я хочу звернутися до всіх громадян, які або взагалі не носять маски, або роблять це "для галочки". Маска на вашому обличчі – це безпека інших людей", – наголосив Володимир Зеленський.

Крім того, він заявив, що з європейськими партнерами вже домовлено постачання в Україну вакцини, щойно вона з'явиться. У кінці президент запропонував поаплодувати медикам і всім тим, хто протидіє коронавірусу.

Та головне бути згуртованими. Українці не раз доводили, що гуртом здолають будь-які віруси – хоч з Китаю, хоч від північного сусіда,
– заявив президент України.

Дивіться відео виступу Зеленського в Раді: