Президент України наголосив, що кількість загиблих українських військових на Донбасі зменшилася у 10 разів у порівнянні з 2019 роком. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Важливо Зеленський відвідав зону ООС: Звільнимо Донбас, як Україну від нацистів

Водночас український лідер нагадав, що Україна все ще має бойові втрати, тому так важливо продовжувати рух у напрямку припинення війни та досягнення миру.

На жаль, є 3 бойові втрати за цей час, за 103 дні режиму припинення вогню. Абсолютної тиші немає, на жаль. Але якщо побачити реальні цифри, то розуміємо, що за ці 103 дні в п'ять з половиною разів зменшилася кількість обстрілів і вдесятеро – кількість загиблих українських військових,
– заявив глава держави.

Президент зазначив, що зменшення кількості бойових втрат з української сторони – це результат роботи українських військових, дипломатів, делегації України в Тристоронній контактній групі та глави делегації Леоніда Кравчука.

"Це початок шляху до відновлення нашої територіальної цілісності й до припинення війни. Без таких складних кроків не буде того бажаного результату", – зауважив Володимир Зеленський.

Актуально Провокації з гранатою, кулеметами й гранатометами: окупанти поранили військового на Донбасі

Глава держави висловив переконання, що встановлення миру на Донбасі можливе. Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак пояснив, що переговорний процес триває на декількох майданчиках, і вже можна говорити про певні досягнення. Серед них можна виділити:

  • 10 листопада почнуть працювати КПВВ "Щастя" та КПВВ у Золотому;
  • 13 листопада Україна має провести відеоконференцію радників у нормандському форматі;
  • Україна представила свій план дій припинення війни на Донбасі, який вже надіслала в ОБСЄ;

"План дій по Донбасу": що він передбачає

  • Документ, який напрацювала Україна, містить пропозицію про повне припинення конфлікту та демілітаризацію окупованих районів Донецької та Луганської областей.
  • Згідно з ним, усі незаконні збройні формування бойовиків мають розпустити та вивести з регіону до початку 2021 року.
  • Після цього Україна має взяти під контроль кордон. Якщо російська сторона погодиться на ці пропозиції, Україна готова призначити місцеві вибори на Донбасі на 31 березня 2021 року.