Володимир Зеленський назвав стосунки Британії та України дружніми та заявив, що діалог – абсолютно щирий. Про це президент України повідомив на своїй сторінці у телеграмі.

До теми Зеленський виступив на саміті Україна – ЄС: основні тези

Він зауважив, що цілі у країн практично однакові: свобода, конкуренція, самовідданість, відповідальність та честь.

У наш час щирих друзів вкрай важко знайти. Особливо цінуємо домовленість про спільну модернізацію українських Військово-морських сил. Разом з Британією ми зміцнюємо обороноздатність України на морі та підвищуємо безпеку на півдні нашої держави. Зрозуміло ж чому? Тому що поки одні "друзі" постійно б'ють у спину, інші (ті, які щирі) – беруть на себе частину наших проблем,
– заявив Зеленський.

За словами президента, Британія підтримує прагнення України знайти особливий шлях до миру. Зеленський згадав і зустріч із Герцогом та Герцогинею Кембриджськими, зазначивши, що це – перша аудієнція президента України у членів британської королівської родини. Також очільник України додав, що запросив прем'єра Бориса Джонсона відвідати Україну з офіційним візитом.

Що відомо про підписаний Меморандум

Про підписання документу повідомляє пресслужба Офісу Президента. Під Меморандумом поставили свої підписи міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес. Відбулося це за присутності Володимира Зеленського.

Офіційна назва документа – Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.

Що він передбачає:

  • Залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 мільярда фунтів стерлінгів.
  • Це має суттєво підвищити ефективність і скоротити терміни реалізації спільних проєктів в оборонній сфері, що є критично важливим в умовах загострення ситуації, яка триває в Чорноморському регіоні.

Зазначимо, що в рамках візиту Зеленського також передбачені зустрічі зі:

  • спікером Палати громад парламенту Великої Британії Ліндсі Гойлом;
  • лордом-мером лондонського Сіті Уїльямом Расселом;
  • герцогом та герцогинею Кембриджськими:
  • інвесторами на Лондонській фондовій біржі.