Зеленський про відповідальність за ДТП та тривожну ситуацію на дорогах

ДТП на Столичному шосе біля Києва – останній страшний приклад недбальства й безвідповідальності деяких водіїв, заявив Володимир Зеленський, пише Офіс Президента.

До теми ДТП біля Козина на Київщині: п'яний водій вбив цілу родину, зокрема двох дітей – відео, фото

Законодавча відповідальність за такі випадки – це гарантія того, що держава стоїть на захисті безпеки кожної родини й кожного українця,
– зазначив президент.

Також він вимагає вимагає чіткої логістики конкретних і жорстких дій для покращення ситуації з безпекою на дорогах. Президент підкреслив, що ситуація на українських автошляхах залишається вкрай складною – загалом за перше півріччя 2020 року на дорогах України загинули майже 1,5 тисячі осіб.

"У ДТП в Україні гине більше людей, згідно зі статистикою, ніж на війні. Така кількість може навіть порівнятися з будь-якою епідемією", – додав Зеленський.

Очільник держави зауважив, що чинні закони, рішення та стратегії нічого не вирішили й радикально не змінили ситуації на дорогах. Натомість безпека дорожнього руху має бути пріоритетом номер один для президента, уряду, очільників ОДА, міських голів та голів ОТГ.

Бездіяльність та безвідповідальність – ці два слова характеризують ставлення влади на всіх рівнях до цієї проблеми… Жахлива ДТП 13 липня – це прямий наслідок того, що люди не усвідомлюють відповідальності, коли напідпитку сідають за кермо,
– наголосив він.

Також президент висловив співчуття родині загиблих. Та попросив надати всю необхідну допомогу, зокрема для лікування дитини.

Наостанок Зеленський заявив, що ця справа перебуватиме на його контролі. Також він закликав усіх посадовців, які відповідають за це питання, надати звіти та конкретні результати.

Звернувся він і до прем'єра Дениса Шмигаля, щоб протягом тижня:

  • було підготовлено реальні пропозиції,
  • сформовано дієвий план заходів з підвищення безпеки дорожнього руху.

Важливо Смертельна ДТП біля Козина: що відомо про стан дитини, яка вижила

Законопроєкт про посилення відповідальності за ДТП – вже у Раді

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що на розгляді в парламенті перебуває законопроєкт № 2695 про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

Документ посилює відповідальність водіїв за вчинення смертельного ДТП у стані алкогольного сп’яніння:

  • збільшує штрафи за кермування напідпитку;
  • впроваджує штрафи за покидання місця ДТП;
  • зменшує можливості для маніпуляцій, аби уникнути відповідальності.

Очікують, що документ сприятиме

  • запобіганню вчинення правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху;
  • більш стриманій і виваженій поведінці водіїв на дорогах;
  • приведе до зменшення кількості ДТП.

Терміновість ухвалення законопроєкту викликана кількістю порушень і тяжких ДТП, спричинених п’яними водіями та легкістю уникнення ними відповідальності.

Водночас Зеленський нагадав, що раніше МВС максимально виступало за підписання закону № 720-IX (законопроект № 3314). За цим документом відповідальність за водіння напідпитку поверталася зі статусу кримінальних проступків до Кодексу про адміністративні правопорушення. За словами президента, були аргументи, що кримінальний порядок паралізує роботу, адже процедура документування кримінального проступку є значно складнішою та потребує більше часу.

Тому, на думку Зеленського, слід знайти інший підхід. Зокрема,

  • потрібно збільшити штрафи у 5 – 10 разів (якщо порушення правил – незначне);
  • у разі, якщо п’яний водій спричинив ДТП, яка призвела до людських жертв, має бути запроваджено більш сувору кримінальна відповідальність – можливо до довічного ув'язненя.

Зеленський підкреслив, що розмір чиних штрафів немає належного ефекту.

Радимо ознайомитися Антон Желепа: що відомо про учасника ДТП біля Козина, в якій загинула сім'я

Основне про смертельну ДТП біля Козина на Київщині

  • Інцидент трапився надвечір 12 липня на Старообухівській трасі.
  • Тут зіткнулися мікроавтобус Mercedes Sprinter і легковик Hyundai, в якому перебували 5 людей, зокрема діти.
  • Водій Mercedes виїхав на зустрічну смугу в напрямку Києва та зіткнувся з Hyundai. Згодом один із автомобілів викинуло на узбіччя в паркан. Крім того, всю дорогу усипало уламками.
  • Внаслідок аварії загинули батько з матір’ю та дівчинка 8 років з авто Hyundai. Ще 2 хлопчиків з цього авто віком 10 та 12 років забрали до лікарні у вкрай важкому стані (згодом молодший хлопчик помер).
  • За інформацією поліції, водій перебував у стані алкогольного сп'яніння – драгер показав, що в його крові містилося 1,32 проміле алкоголю. У мережі із посиланням на свідків пишуть, що чоловік також мав ознаки наркотичного сп'яніння.
  • Під ранок 14 липня поліція затримала зловмисника, хоча він ще досі перебуває в лікарні. Крім того, відкрили кримінальну справу за статтею про порушення правил дорожнього руху, що спричинилу смерть кількох людей.
  • Згодом зловмиснику оголосили підозру – йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.
  • У мережі також пишуть, що ім'я чоловіка – пан Желепа. У 2010 році він точно так само вбив жінку. Але відбув покарання та вийшов на свободу. А дещо раніше, у 2007 році, його судили за бійку з поліцейським.
  • За інформацією "Київ оперативний", Желепа працював на дачі у власника Mercedes. За 20 хвилин після ДТП автомобіль подали у розшук, як викрадений. Саму ж машину зареєстровано на жінку на ім’я Ольга Віталіївна, що народилася в 1971 році.​

Смертельна ДТП біля Козина на Київщині: відео моменту зіткнення