Про це інформує пресслужба Офісу Президента. Там додають: глава держави провів засідання Національної ради з питань антикорупційної політики.

До речі Зеленський змінив склад Антикорупційної ради: хто туди увійшов

Цікаво, що востаннє члени ради зустрічалися понад рік тому, у липні 2019-го.

Антикорупційна стратегія має стати фундаментом протидії корупції. Це система заходів, впровадження яких може забезпечити координацію роботи правоохоронних, антикорупційних державних органів на загальнодержавному та місцевому рівнях,
– зазначив Зеленський.

Він зауважив, що ця стратегія передбачає конкретні заходи для забезпечення невідворотності покарання за корупційні діяння.

За словами глави держави, починаючи з 2018 року в Україні відсутній основний стратегічний документ у сфері протидії корупції. Мовляв, саме це і є однією з причин низької ефективності діяльності антикорупційних органів.

У засіданні також брали участь прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, генеральний прокурор Ірина Венедіктова та інші члени Антикорупційної ради.

Що відомо про законопроєкт

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков назвав п'ять головних принципів стратегії:

  • оптимізація функцій державних органів,
  • цифрова трансформація та відкриті дані,
  • зручні законні сервіси,
  • нетерпимість до корупції серед громадян,
  • невідворотність покарання.

За його словами, у стратегії враховано міжнародні рекомендації, передові практики та зобов’язання України, зокрема вказані в Меморандумах про співпрацю з Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом.

Після ухвалення Верховною Радою антикорупційна стратегія буде обов’язковою для виконання всіма органами влади як на місцевому, так і національному рівнях.

В ефірі 24 каналу ексзаступник генерального прокурора Рябошапки Віктор Чумак відзначив, що цей документ є якісним. "Антикорупційна стратегія" передбачає, що всі органи державної влади повинні виконувати певні правила, стандарти і процедури антикорупційної політики синхронно і скоординовано. Тоді це дасть нормальний результат.

Також Віктор Чумак зауважив, що в документі прописано, як треба змінювати судову владу.

Там вказано, як її потрібно змінювати разом з нашими іноземними партнерами та інституціями й громадянськими організаціями,
– пояснив він.

Однак ексзаступник генпрокурора Рябошапки відзначив, що депутати "розкололися" щодо цього документу. "Тому що якщо вони приймуть цей закон, то доведеться його виконувати. Будь-який класно написаний закон сам по собі нічого не змінює", – наголосив Віктор Чумак.

Віктор Чумак прокоментував нову Антикорупційну стратегію: відео