Таку думку Володимир Зеленський висловив в інтерв'ю кільком українським телеканалам, повідомляє 24 канал. Так, він поскаржився на законодавство, коли начебто на людину складають адмінпротокол за порушення карантину, а суд її виправдовує.

Актуально Нардепів можуть почати штрафувати за відсутність масок у Верховній Раді

Втім, Зеленський наголосив, що змінити законодавство до виборів неможливо і пояснив, чому.

Приймати рішення повинні депутати Верховної Ради. Ніхто перед виборами нічого не хоче робити. Вони всі бояться. Питання не тільки в монобільшості, питання в усіх депутатах, питання про ставлення до людей. Чому? Наші люди, я вважаю, сильно розслабилися. Я розумію, що вони втомилися від COVID-19, але не носити маску – це зовсім неправильно,
– наголосив глава держави.

Він додав, що зміни до законодавства щодо штрафів повинні бути. Мовляв, люди мають знати, що, якщо не носити маску – відразу можна бути оштрафованим.

Втім, найгірше, на думку Зеленського, коли десятки тисяч людей збирають на концертах, після чого "відбувається нова хвиля коронавірусу". Президент уточнив, що за цими епізодами вже відкриті кримінальні провадження.

Штрафи за порушення маскового режиму: коротко

  • Ще у червні Кабмін оголосив про намір посилити відповідальність за недотримання маскового режиму в приміщеннях і транспорті.
  • У липні в уряді уточнили, що платитимуть як особи без маски, так і власники закладів чи громадського транспорту, де сталося порушення.
  • Для фізичних осіб було передбачено штрафи від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів, тобто від 170 до 255 гривень.
  • Для власників закладів харчування, спортивних закладів або магазинів – якщо вони не дотримуються встановлених карантинних вимог і не слідкують за дотриманням маскового режиму у відповідних приміщеннях – штраф становитиме від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів або від 3 400 до 5 100 гривень.
  • Хоча усі міністри тоді таку ініціативу підтримали, проте Рада за неї ще досі не проголосувала.