Подання Зеленського з відповідною вимогою передали в апарат Ради для реєстрації 10 вересня, пише "Українська правда".

Читайте також: ЦВК офіційно зареєструвала всіх 424 депутатів Верховної Ради IX скликання: список

У зверненні гарант наводить кілька доказів неналежної роботи ЦВК. Серед них – рішення комісії про відмову в реєстрації 28 кандидатів у народні депутати.

Зеленський згадав позицію Центрвиборчкому щодо 169 округу у Харкові, де комісія не реєструвала кандидатом у нардепи від "Слуги народу" Олександра Куницького, який пізніше переміг в Олександра Грановського.

Ще одною причиною розпуску ЦВК вказана ситуація на 198 виборчому окрузі у місті Сміла Черкаської області. Там Верховний суд 24 серпня скасував протокол комісії про реєстрацію народним депутатом самовисуванця Сергія Рудика. Рішення було ухвалене за позовом кандидатки у депутати за цим округом від "Слуги народу" Наталії Дьяченко.

29 серпня під час урочистого засідання новообраної Ради Рудик не склав присягу народного депутата і не отримав необхідні документи. Відтак, ЦВК досі не встановила результати парламентських виборів у цьому окрузі.

Проте, "Дзеркало тижня" пише, що реальна причина розпуску ЦВК інша. Так, Офіс Зеленського нібито не влаштовує контроль над ЦВК, який має п'ятий президент Петро Порошенко та ексдепутат Олександр Грановський. Зазначимо, нинішній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року (змінивши кількість членів). До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

За даними низки ЗМІ, колишній нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Грановський живе у громадянському шлюбі з головою Центральної виборчої комісії Тетяною Сліпачук.

За даними видання, раніше очікувалося, що Зеленський запропонує розпустити ЦВК після проведення Рахунковою палатою аудиту комісії за двома виборчими циклами – президентського і парламентського. Проте, Рахункова палата тільки планує внести аудит використання державних коштів ЦВК у план роботи на 2020 рік. Попри це, розпочати його можливо і до кінця 2019 року.

Що каже Закон про розпуск ЦВК?Повноваження всього складу Центральної виборчої комісії можуть бути достроково припинені Верховною Радою за вмотивованим поданням Президента України. Для цього необхідні голоси щонайменше 301 народного депутата.