Ще під час виборів Зеленський обурювався, мовляв, кому подобається, коли президент призначає свого кума чи армійського друга? Чому так відбувається вже 28 років? Але, ставши президентом, він продовжив 28-річну традицію.

Читайте також: Всі жінки нардепа Яременка: журналісти опублікували ще одну порцію листувань

► Сергій Сивохо

Врятувати всіх нужденних, організувати владу та всіх примирити – ось такий апетит має Сергій Сивохо на своєму новому місці роботи. З крісла продюсера "Кварталу" він потрапив у радники секретаря Ради національної безпеки з питань реінтеграції та відновлення Донбасу. У політичне крило сходу України Сівохо тягнуло ще з парламентських виборів. Проте, сталося не як гадалося, та після невдачі на виборах для Сівохо все ж знайшлося місце в РНБО.

► Максим Ткаченко

Поруч зі своїм кварталівським колегою Максимом Ткаченком, який також нещодавно теж став радником секретаря ради нацбезпеки. Хоча, останній все ж таки відкрив для себе двері Ради в ролі мажоритарника з Луганщини.

Я перебуваю там досить часто, тому що саме у Сєвєродонецьку розташований наш обласний штаб партії "Слуга народу", керівником якої я є,
– зазначив депутат Ткаченко.

Володимир Зеленський з Максимом Ткаченком
Володимир Зеленський з Максимом Ткаченком

За кумівство у владі поки з нього спитати не можна. Проте, друзів із кварталівського сегмента в його оточенні більше ніж достатньо:

► Перший помічник Зеленського Сергій Шефір, який до цього був директором кварталу.

► Заступники Андрія Богдана – ексвиконавчий продюсер того ж шоу Сергій Трофімов і екс-сценарист Юрій Костюк.

► Глава СБУ Іван Баканов.

► Помічник та партнер по бізнесу Андрій Єрмак.

А у нас в історії України колись було по-іншому? Я пам'ятаю, за президентства Ющенка при владі були виключно його друзі. Коли був Янукович, то відбувалася та сама історія. А Порошенко взагалі завжди давав посади по принципу – виключно своїх. Кухарка чи домогосподарка – це мають бути свої люди,
– зауважив політолог Валерій Клочок.

Але суспільство більше хвилює не дружні стосунки гаранта з членами команди, а їхня доцільність на обраних посадах, рівень компетентності у розв'язанні національних питань. Адже новообраних уже встигли клеймувати недосвідченими.

Багато хто із них має юридичну освіту. Вони, напевно, так само як і ми з вами цікавилися політикою, мають якесь бачення. У нас же по суті немає якоїсь вищої освіти політика, так? Немає. Це або юристи, або економісти, це ті самі соціологи, врешті-решт, це – артисти,
– наголосив політолог.

Питання кваліфікації чиновників в Україні традиційно підіймають після кожних виборів. Та слід насамперед задуматися над тим, що новій владі іноді просто немає де брати досвідчені й перевірені кадри. Звісно, крім оточення попередників. Але туди за допомогою вони звертаються чи не в останню чергу.