Обмін полоненими глава держави прокоментував під час поїздки на Закарпаття. Що цікаво, коли Зеленський почав говорити про обмін, то зняв захисну маску – "аби люди бачили радісні емоції" коли він говорить про звільнення українців.

Важливо: Великодній обмін полоненими: перші фото, відео

У мене, як і в звичайної людини, тільки позитивні емоції. Я радію кожного разу, коли ми повертаємо і наших військових, і героїв, і політв'язнів, і звичайних громадян. Для нас звичайні громадяни – такі ж самі герої, тому що вони були за ґратами, захищали Україну, наш суверенітет і територіальну цілісність,
– наголосив президент.

"Перш за все, ми повертаємо всіх у рамках мінських домовленостей і в рамках домовленостей "нормандської четвірки". Ми звільняємо всіх, і будемо боротися, поки кожен українець повернеться додому", – сказав Зеленський.

Дізнайтеся більше Великодній обмін полоненими: хто повернувся в Україну – список

Глава держави відзначив, що сьогоднішній обмін був меншим, порівняно з попередніми. Під час першого обміну у вересні в Україну повернулися 35 політв'язнів, серед яких і захоплені на Азові моряки. Другий обмін відбувся після нормандського саміту і РФ віддала тоді 76 українців.

Зараз ми міняємо 20 людей. Ми можемо чекати, напевне, на закінчення карантину, дочекатися і потім робити вже більші обміни. Але наша сторона прагнула і тиснула на те, що не треба нічого чекати. Оскільки є 20 людей, давайте повертати 20 людей. Завтра буде ще 2 людини, будемо повертати 2 людини. Післязавтра буде 100, то буде повертати ще 100 людей,
– підкреслив Зеленський.

Найважчим у обміні полоненими Володимир Зеленський назвав узгодження списків. Адже інформацію, яка надходить зі сторони проросійських бойовиків, необхідно перевіряти.

У нас є військові, у нас є політв'язні, є цивільні звичайні громадяни. Завжди треба, щоб підтвердила та сторона. Ось на чому ми наполягали і продовжуємо наполягати: щоб Червоний хрест був допущений на цю територію. Тоді Червоний хрест може бути арбітром і сказати, скільки насправді за ґратами там є людей,
– розповів президент.

Також глава держави висловив сподівання, що Україна зможе повернути не тільки своїх людей з полону, а й окуповані території Донбасу.

Зеленський прокоментував великодній обмін полоненими: відео

Великодній обмін полоненими: головне

  • 16 квітня відбувся великодній обмін полоненими між Україною та проросійськими бойовиками Донбасу.
  • На Батьківщину загалом повернулися 20 полонених: 9 з окупованої Донеччини та 11 з окупованої Луганщини.
  • Після обміну усі звільнені українці проходитимуть обов'язкову двотижневу обсервацію на території Донбасу.
  • Серед звільнених є військовий ЗСУ Віктор Шайдов. Він у 2019 році потрапив у полон і незаконно утримувався на тимчасово окупованій території Донецької області.
  • Натомість Україна передала підконтрольним РФ бойовикам 14 осіб.

Важливо! Новий обмін полоненими відбувся у рамках виконання формули звільнення "всіх на всіх", про яку раніше домовлялися лідери під час нормандської зустрічі у грудні 2019 року. Тоді Україна і Росія вирішили, що до наступної зустрічі обміняють усіх полонених.

Великодній обмін полоненими на Донеччині: відео