Так само цей проєкт закону повинен унормувати питання про підстави, за яких особа не може отримати громадянство України, повідомляє Офіс Президента.

До слова: Скільки жителів окупованого Донбасу вже отримали російські паспорти: дані МВС РФ

Що передбачає законопроєкт

Проєкт закону передбачає звільнення від необхідності подавати зобов'язання припинити іноземне громадянство при отриманні українського для осіб, які:

  • проходили військову службу за контрактом у ЗСУ;
  • брали участь у захисті територіальної цілісності України;
  • громадян держави-агресора або держави-окупанта, що зазнали переслідувань на батьківщині.

В усіх цих випадках люди можуть не подавати зобов'язання припинити іноземне громадянство за умови, що вони подали аналогічну декларацію та склали присягу громадянина України.

Разом з тим законопроєкт пропонує:

  • розширити коло осіб, які можуть отримати українське громадянство за географічним походженням;
  • скоротити кількість незалежних від людини обставин для відмови від надання українського громадянства;
  • переглянути підстави для втрати українського громадянства;
  • уточнити підстави для перегляду рішення про набуття громадянства.

Законопроєктом також пропонує передбачити подання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на державну службу, на службу в органах місцевого самоврядування, у правоохоронних органах тощо.

Які казуси траплялися з втратою/набуттям українського громадянства?Мабуть, найбільш відомий випадок – це історія колишнього голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі. У 2015 році, коли це було вигідно п'ятому президенту України Петру Порошенку, він надава Саакашвілі українське громадянство.

Пізніше його так само легко забрали, а точніше скасували указ про його надання. Третій президент Грузії зміг повернути собі українське громадянство лише після того, як президентом став Володимир Зеленський.