Зустріч українського президента з дипломаткою відбулася 2 липня у рамках першого офіційного візиту Зеленського в Канаду.

Читайте також: Офіс президента виключив Омеляна зі складу української делегації до Канади

Глава держави подякував Канаді за підтримку, яку вона надає Україні на двосторонньому рівні і в рамках співпраці "Великої сімки" та ООН. Він додав, що вдячний Христі Фріланд за організацію міжнародної Конференції з питань реформ в Україні, яка 1 липня розпочалася у Торонто.

Президент також обговорив з главою МЗС Канади важливе питання – боротьбу проти агресії Росії, яку вона проявляє в Україні та в усьому цивілізованому світі.

Зеленський підтвердив, що курс України на повноправне членство в ЄС і НАТО залишається незмінним. Він висловив сподівання на подальшу активну взаємодію з Канадою у питаннях євроатлантичної інтеграції нашої країни,
– наголосили у прес-службі гаранта.

Це вже друга зустріч Володимира Зеленського з Христею Фріланд з часу його вступу на посаду президента України. Вперше вони мали переговори у Києві 8 травня. Політики говорили про корупцію, війну на Донбасі та покращенння співпраці між Україною та Канадою.

Що треба знати про Христю Фріланд? Канадська письменниця, журналістка і політик. Зараз є міністром закордонних справ Канади, раніше очолювала міністерство міжнародної торгівлі. Має українське коріння, її мати Галина Хом'як народилася після війни в Німеччині у таборі для біженців.

Фріланд часто публічно підтримує Україну. 6 грудня вона російською мовою звернулася до голови МЗС Росії Сергія Лаврова та просто в обличчя розкритикувала агресивні дії РФ у районі Азовського моря. Тоді Кремль обстріляв кораблі ВМС та захопив у полон 24-х українських моряків. Згодом міністр українською мовою виступила на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Мілані. Там вона вимагала від Росії повернути в Україну полонених моряків та засудила дії РФ на Азові.

З ким ще Зеленський зустрінеться у Канаді?

Президент України Володимир Зеленський перебуває з першим офіційним візитом у Канади. За три дні він планує зустрітис з вищим керівництвом країни. У Канаді президент візьме участь у міжнародній Конференції з підтримки реформ в Україні.

Загалом Зеленський у Канаді зустрінеться з:

  • прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо;
  • членами канадського парламенту та представниками ділових кіл;
  • українською громадою Канади.