Заступник глави Офісу президента Вадим Пристайко заявив, що укази про відкликання послів будуть опубліковані 16 липня. Наразі триває робота з підбору і оформлення нових послів.

Актуально: Рада не звільнила Клімкіна з посади голови МЗС

За словами Пристайка, деякі посли були призначені не п’ятим президентом Петром Порошенком, а "кілька ротацій президентів тому".

Більшість з них перебувають на посаді значно більший термін, ніж традиційні терміни для української дипломатії, в середньому 4-5 років. Деякі посли пересиділи вдвічі більше,
– наголосив Пристайко.

Вадим Пристайко додав, що держсекретар МЗС обдзвонив кожного з керівників іноземних дипмісій, яких планують змінити.

Важливо! За словами Пристайка, посольство України в РФ залишиться в тому ж складі – ним керує тимчасовий повірений у справах України в Росії.

В Офісі президента повідомили, що рішення про заміну 12 керівників посольств по всьому світу уже прийняте.

Серед них – точно посол України в США. Також, видання LB.ua з посиланням на власні джерела пише, що Україна змінить послів у Швейцарії, Аргентині, Ватикані, В'єтнамі, Йорданії, Вірменії, Кіпрі, ПАР та ще у 3 країнах.

Хто такий Валерій Чалий?

Український політик і дипломат. Йому 49 років, родом він з Вінниці. У політиці Чалий з кінця 90-тих. Спочатку був помічником заступника секретаря РНБО, згодом членом наукової ради МЗС, а у 2009 році й заступником глави зовнішньополітичного відомства.

Чалий
Валерій Чалий/ фото з соцмереж

Рік, з червня 2014 по липень 2015 працював заступником глави Адміністрації Президента. Вже у 2015 році Чалого призначають Надзвичайним і Повноважним Послом України в Сполучених Штатах Америки.

За час перебування Чалого на посаді питання України почало частіше звучати у стінах владних американських установ, держава отримала фінансування від США в оборонній сфері та озброєння.

"Я регулярно виступаю в університетах і перед великими асоціаціями. Щороку проводжу 50 – 60 зустрічей із сенаторами і конгресменами. Тобто за рік ми охоплюємо біля половини Конгресу особистим спілкуванням чи наданням інформації", – говорив про роботу українського посольства у США Чалий у 2018 році.

військова допомога США
допомога США
Військова допомога США з 2014 по 2018 роки: інфографіка 24 каналу

Більше про нові призначення Володимира Зеленського – читайте тут.