В окоп влучила міна

На нараді присутні секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Данилюк, голова Генштабу Руслан Хомчак і представники ключових підрозділів ЗСУ.

Заява президента: Не залишимо без відповіді жодну атаку, – Зеленський про загибель чотирьох воїнів ОС на Донбасі

Бойовики обстріляли українських військових 6 серпня поблизу Павлополя, порушуючи "перемир'я". Через обстріли загинули 4 українські воїни.

Очільник Генштабу Руслан Хомчак наголосив, що Збройні сили України, зі свого боку, дотримуються домовленостей. Він додав, що кількість обстрілів набагато зменшилась, їхній характер – неприцільний.

Але є поодинокі випадки, особливо – в районі Павлополя та Світлодарська, де характер (обстрілів – 24 канал) іноді прицільний. Такий прикрий приклад ми мали вчора (6 серпня – 24 канал), коли загинули чотири наші військовослужбовці,
– сказав він на брифінгу після наради з президентом.

Четверо воїнів 6 серпня загинули через те, що в окоп влучила міна.

Хомчак наголосив, що від початку оголошення перемир'я – з 21 липня – на Донбасі загинули 6 військовослужбовців ООС. Поранення отримали 9 воїнів.

"Це був постріл з гранатомета, до якого була прикручена міна 82-міліметрового міномета. Вона влучила прямо в окоп, де військовослужбовці збройних сил проводили інженерне обладнання своїх позицій", – розповів Хомчак.

Керівник Генштабу додав, що військовослужбовці готові були надати відповідь, однак бойовики після обстрілу покинули свої позиції. Водночас розмінування визначеної ділянки біля Станиці Луганської триває.

Думки з фронту: Нам це не подобається, – військові про складну ситуацію на Донбасі

Дзвінок Путіну

Після загибелі українських військових на Донбасі Володимир Зеленський негайно зателефонував російському президенту Володимиру Путіну. Під час розмови глава держави попросив російського лідера вплинути на бойовиків, аби вони припинили вбивства українців. Друге питанням, яке підняв Зеленський, – розмінування та будівництво мосту у Станиці Луганській.

Я кажу, що наших людей вбивають, а мені відповідають, що є якісь деталі, де наші військові "стріляють по цивільним". Знаєте, усі говорять про те, що хочуть миру. Але окрім слів ми повинні рухатися дуже швидкими кроками,
– наголосив президент України.

Обговорювали також повернення полонених українців.

Зустріч із Меркель

Президент має намір якнайшвидше зв'язатися з лідерами "нормандської четвірки", аби обговорити ситуацію на Донбасі. Зокрема, глава держави хоче найближчим часом зв'язатися з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель та домовитися про зустріч.

Потрібно домовитися про термінову зустріч, щоб ми більше не казали один одному, що "цього року повинна бути зустріч у "нормандському форматі". А скільки ще людей можуть загинути цього року? Тому я хочу, аби зустріч відбулася найближчим часом,
– наголосив він.

Водночас президент додав, що "усі хочуть миру", але необхідно рухатись до нього дуже швидкими темпами.

"Перемир'я" на Донбасі почало діяти від початку доби 21 липня уздовж усієї лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях. Про перемир'я сторони конфлікту домовилися у Мінську. Відповідно до угоди, "режим тиші" передбачає обопільне припинення ведення вогню з будь-яких видів озброєння.

Ракції на обстріл від бойовиків і загибель військових

  • Секретар РНБО Олександр Данилюк також наголосив, що обстріли є грубим порушенням перемир’я, укладеного на Донбасі в рамках мінського процесу. І Україна обов'язково на них відреагує.
  • Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер засуджує дії проросійських бойовиків, через які загинули українські військові. Він вкрай розчарованийпорушенням бойовиками перемир'я.
  • Представник України в політичній підгрупі ТКГ на переговорах у Мінську Роман Безсмертний назвав ситуацію "вкрай тривожною". Він вважає, що обстріл проросійськими бойовиками Павлополя попри режим тиші і загибель чотирьох українських військових можуть перерости у складне загострення на Донбасі.

Варто знати: Завершення війни на Донбасі: що зробила нова влада і що ще потрібно


Карта окупованих територій українського Донбасу

Дивіться брифінг Володимира Зеленського та Руслана Хомчака після термінової наради: