Заступник глави Адміністрації Президента Руслан Рябошапка сказав, що рішення щодо звільнення очільника ГПУ має прийняти Верховна Рада.

Це цікаво: Чому Луценко досі не написав заяву про звільнення: емоційний коментар генпрокурора

"Є юридична позиція, яка пов'язана з тим, що, не зважаючи на зміни до закону про прокуратуру про те, що генеральний прокурор не повинен мати юридичної освіти, інші норми закону про прокуратуру свідчать про те, що прокурором Генеральної прокуратури може бути тільки людина, яка має юридичну освіту", – пояснив ініціювання звільнення генпрокурора Рябошапка.

Заступник голови АП наголосив, що прокурор здійснює процесуальні функції, відповідно, він повинен мати і юридичну освіту, і відповідний досвід у галузі права.

Ще під час своєї інавгураційної промови Володимир Зеленський закликав усіх чиновників написати заяви про звільнення.

Народні депутати Верховної Ради не проголосували за відставку глави МЗС Павла Клімкіна, глави СБУ Василя Грицака та міністра оборони Степана Полторака.

12 червня документ надійшов у парламент. Його вже опублікували на сайті Верховної Ради.

Відповідно до Закону України "Про прокуратуру" особа, що претендує на адміністративну посаду в прокуратурі, має відповідати загальним вимогам, що висуваються до особи, яка обіймає посаду прокурора. Такими вимогами є наявність вищої юридичної освіти, стаж роботи в галузі права, володіння державною мовою,
– мовиться у тексті документа.

Там же зазначається, що Юрій Луценко не має ані відповідної освіти, ані стажу. Рішення про його призначення на цю посаду Зеленський називає антиконституційним.

"Луценко Юрій Віталійович не відповідає встановленим Законом України "Про прокуратуру" вимогам до Генерального прокурора України, а тому не може перебувати на цій посаді, а його призначення на посаду відбулось із порушенням Конституції України та Закону України "Про прокуратуру". У зв'язку з цим вношу подання про звільнення Луценка Юрія Віталійовича з посади Генерального прокурора України", – пише Зеленський.

Юрій Луценко, зі свого боку, поки у відставку йти не збирається, але пообіцяв зробити це після дострокових парламентських виборів і формування нових уряду та прокуратури.

Діячі минулого готуються до реваншу. І це одна з причин, чому я залишаюсь на своїй посаді. Це не про Турчинова та не про Порошенка. Це про тисячі убитих і сотні тисяч тих, хто пройшов фронт. Це спроба переписати історію та зробити злочинцями тих, хто любить і боронить свою Батьківщину,
– підкреслив тоді очільник ГПУ.

Колишній речник передвиборчого штабу Зеленського та голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков зазначав, що позиція президента щодо генпрокурора є однозначною, тобто Луценкові навряд чи вдасться залишитися на цій посаді.

Важливо: Зеленський знову пропонує Раді звільнити Клімкіна і призначити главою МЗС Пристайка